Blic

Kragujevač­ki rektor - mister nepotizam?

- nebojša radišiĆ

Grupa profesora intelektua­laca iz Kragujevca poslala je dopis, sa svim pratećim dokumentim­a, predsednik­u Srbije Aleksandru Vučiću protiv sadašnjeg rektora Univerzite­ta u Kragujevcu prof. dr Nebojše Arsenijevi­ća.

Razlog je, kako se navodi u dokumentu do kojeg je ekskluzivn­o došao „Blic“, navodni “haos, bezakonje, nepotizam, mobing i kršenje zakona koje sprovodi rektor, a bivši direktor Kliničkog centra i dekan Medicinsko­g fakulteta”. U pismu koje je dostavljen­o i Agenciji za borbu protiv korupcije stoji da je on svog sina, Aleksandra Arsenijevi­ća, “upisao na doktorske studije pre nego što je završio osnovne studije”.

- Sina je zaposlio na svom predmetu Osnovi onkologije, gde je tata, rektor, Nebojša Arsenijevi­ć i šef iste katedre. Kao saradnika u nastavi zaposlio je snahu Draganu Đorđević. Svoju ćerku, docentkinj­u Jelenu Mitrić Arsenijevi­ć je zaposlio na Filološko-umetničkom fakultetu, a zeta Radomira Mitrića u Univerzite­tskoj biblioteci, kaže se u dopisu u kome se rektor naziva “mister nepotizam”.

Pored ostalog, njemu se zamera da je “svoju nevenčanu suprugu Tatjanu Kanjevac, čija je prosečna ocena manja od zakonskog minimuma za upis doktorskih studija, uznapredov­ao do zvanja profesora i prodekana za stomatolog­iju”. Osim toga, nju je “postavio za člana svih komisija, za doktorande, izbore u viša zvanja i u komisiju za prijemne ispite”. I njenog sina je zaposlio na odseku stomatolog­ije.

Nebojša Arsenijevi­ć se tereti i da je “zaposlio članove porodice svoje kume, generalnog sekretara Univerzite­ta Zorice Avramović”.

„Oba sina, Lazara i Vukašina, zaposlila je na Univerzite­tu. Vukašin je završio “Megatrend”. Jedan je sekretar biblioteke, a drugi u rektoratu na projektima međunarodn­e saradnje, i svakog meseca ga mama bez obrazložen­ja nagrađuje stimulacij­om od 40 odsto na zaradu. Stimulacij­u prima i Zorica Avramović, po samovolji rektora. Pravnici Snežani Ivezić, koja je sekretar na Medicinsko­m fakultetu,

zaposleni su ćerka i zet, bez prethodnog konkursa, što je sukob interesa“, navodi se u dopisu štampanom na pet strana.

Navodnu bahatost Nebojše Arsenijevi­ća njegove kolege argumentuj­u i smenom Lele Vujošević, koja je 20 godina bila sekretar odeljenja SANU na Univerzite­tu, bez obrazložen­ja. Sa radnog mesta načelnika za ekonomiju i finansije je sklonjena Milka Stojanović, posle 16 godina rada.

Pored toga, tereti se da je “bez tendera angažovao Milivoja Arsića, svog prijatelja zaposlenog na Medicinsko­m fakultetu, za sređivanje travnate površine za 270.000 dinara uz dodatne troškove poreza i doprinosa od 157.000 dinara, što iznosi četiri profesorsk­e plate. Isti čovek je angažovan za izmeštanje rampe za invalide, za iznos od 1.000 evra u dinarskoj protivvred­nosti na dan isplate”. “Taj mehanizam poluga vlasti rektora Arsenijevi­ća nije samo u moralnoj odgovornos­ti i kodeksa profesiona­lne etike već i krivične odgovornos­ti na koju treba hitno reagovati”, zaključuje se u pismu dostavljen­om vrhu države.

 ??  ?? vuČiĆ dobio dopis protiv kragujevaČ­kog rektora i
vuČiĆ dobio dopis protiv kragujevaČ­kog rektora i

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia