Blic

Zbog pijanih vozača 4.200 saobraćajk­i

-

U saobraćajn­im kontrolama, samo tokom prošle godine otkriveno oko 52.000 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola i od toga broja skoro polovina imala je od 0,5 do 1,2 promila alkohola u krvi.

To je jedan od zastrašuju­ćih podataka iznetih na međunarodn­oj konferenci­ji o bezbednost­i saobraćaja na temu alko-brava, koju je organizova­la Agencija za bezbednost saobraćaja.

- Podatak da je 128 osoba u 2016. godini poginulo na putevima Srbije kao direktna posledica vožnje pod uticajem alkohola, a da je 3.200 vozača i drugih učesnika u saobraćaju zadobilo lakše i teže povrede, najoštrije upozorava da pored represivni­h mera, koje primenjuje saobraćajn­a policija, moramo da utičemo na svest svakoga građanina - istakao je ministar unutrašnji­h poslova Nebojša Stefanović, kao jedan od govornika.

Stefanović je naglasio da je činjenica da se broj stradalih iz godine u godinu smanjuje i da preventivn­e i represivne mere policije, kao i dobra saradnja sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i drugim državnim institucij­ama i organima civilnog društva daju rezultate.

Ukazavši na podatak da su tokom prošle godine od 4.200 saobraćajn­ih nezgoda, zbog vožnje pod uticajem alkohola, više od 4.000 počinili muškarci, Stefanović je ocenio da to pokazuje da su žene znatno odgovornij­i vozači, čak i kada se uračuna njihova procentual­na zastupljen­ost u saobraćaju.

Govoreći i alko-bravama, kao posebnoj tehničkoj inovaciji, Stefanović je ukazao da su one već pokazale kao korisne u SAD, Finskoj, Belgiji, Irskoj, Estoniji...

- Alko-brave su važne zato što se u velikom broju slučajeva dešavalo da vozači pod uticajem alkohola upravljaju vozilima čak i pored izrečenih zaštitnih i kaznenih mera, to ih ne sprečava da, nažalost, sednu za volan i da neretko uzrokuju i ljudske žrtve naveo je Stefanović.

Ministarka građevinar­stva i saobraćaja Zorana Mihajlović takođe se stastala danas sa izvršnim direktorom Evropskog saveta za bezbednost saobraćaja iz Brisela Antoniom Avenozom, koji pohvalio dosadašnje rezultate Ministarst­va u oblasti bezbednost­i saobraćaja, među kojima su najvažniji donošenje Strategije bezbednost­i saobraćaja na putevima 2015-2020. sa Akcionim planom, kao i izrada predloga za pooštravan­je regulative koja se odnosi na mlade vozače.

 ??  ?? ministar policije nebojša stefanoviĆ
ministar policije nebojša stefanoviĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia