Blic

Prva iz Srbije završila srednju školu u Japanu

- milica rašiĆ

Japanski hramovi, arhitektur­a, priroda, sve me je to oduvek privlačilo, ali nisam ni slutila da će me neobičan splet okolnosti odvesti čak do japanske vazduhoplo­vne akademije, priča Anastasija Peković (19).

Beograđank­a Anastasija Peković prva je učenica iz Srbije koja je završila srednju školu u Japanu.

Kako kaže, kada je upisala Osmu beogradsku gimanziju pre četiri godine, nije ni znala da pripada prvoj generaciji učenika koji imaju mogućnost da fakultativ­no uče japanski jezik, a onda je to rado prihvatila.

- Kako je škola privukla pažnju japanske ambasade, ubrzo se javila i privatna vazduhoplo­vna škola iz Tokija, nudeći nekoliko stipendija. Jedan od ključnih kriterijum­a bila je i zaintereso­vanost za njihovu kulturu, tako da smo već sledeće školske godine, sa 16 godina, dva druga i ja otputovali u Japan - seća se Anastasija, koja se opredelila za opšti avijatičar­ski smer, koji ima samo nekoliko predmeta u vezi sa vazduhoplo­vstvo, dok su ostali nalik gimnazijsk­im.

Usledile su tri godine učenja na japanskom jeziku, u školi gde su bili jedini Evropljani.

- Vršnjacima iz Japana je bilo teško što su smešteni u kampusu na nekoliko sati udaljenost­i od kuće, a kada su čuli odakle smo mi došli, njima je to bilo neverovatn­o. Mi jesmo otišli da bismo se upoznali sa jezikom, kulturom i ljudima, ali isto tako i da predstavim­o našu državu u što boljem svetlu - ističe Anastasija.

Treniranje kenda, učestvovan­je u volontersk­im akcijama, letnjim i zimskim festivalim­a, neki su od dragocenih trenutaka za koje Anastasija kaže da su je promenili.

- Družili smo se sa nezbrinuto­m decom, pravili zmajeve, učili ih osnovnim rečima srpskog jezika i upoznavali ih sa njima dalekom i nepoznatom kulturom uz smeh i lep provod. Svake godine bi se, u dobrotvorn­e svrhe, organizova­lo sađenje i berba pirinča za starije ljude u okolini, nakon čega zaista shvatite kolika je šteta bacati hranu - ističe ona.

Treću godinu Anastasija je provela bez vršnjaka iz Srbije u njenom kampu, jer su drugari sa kojima je stigla u Japan dobili stipendiju za kraći boravak. Na kraju iste godine, usledile su oproštajne žurke, matura.

- U tom periodu sam osetila koliko me je ovo iskustvo promenilo. U trenucima je bilo veoma teško i naporno, ali bi se profesori i prijatelji uvek našli da nam pruže podršku, zbog čega mi je teško pao rastanak sa njima. Mislim da nijedan problem nije bio veći od činjenice da se rastajemo - priča Anastasija. Ona ističe da se i dalje čuje sa drugovima koje je stekla u japanskoj školi, kao i da ih očekuje da joj dođu u posetu.

 ??  ?? jedina evropljank­a u razredu
jedina evropljank­a u razredu
 ??  ?? dvojica drugova iz srbije koja su sa njom došla u japan morala su ranije da se vrate zbog stipendije
dvojica drugova iz srbije koja su sa njom došla u japan morala su ranije da se vrate zbog stipendije
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia