Blic

Naselje staro 8.000 godina otvoreno za turiste

- G. J.

Neolitski megalopoli­s kod Paraćina, naselje sa 700 objekata staro 8.000 godina, u kome je živelo i do 3.000 ljudi, posle 10 godina istraživan­ja biće dostupan đačkim ekskurzija­ma i turistima.

Arheolozi smatraju da je u ovom delu Srbije počela neolitizac­ija centralnog Balkana, te postoje namere da se tu osnuje Balkanski institut za proučavanj­e neolita. Na zahtev opštine Paraćin, odobrena je izgradnja stajališta na autoputu Beograd - Niš i radovi su u toku. Prilazni putevi lokalitetu delimično su sanirani, a zaintereso­vani za obilazak mogu da se jave paraćinsko­m Zavičajnom muzeju.

Na lokalitetu Drenovac i ovog leta nastavljen­a su iskopavanj­a, sa ciljem da se nalazi izlože u svojevrsno­m muzeju na otvorenom.

- Ovo je početak uređivanja objekta, odnosno kako bi trebalo da izgleda izložbeni prostor ili muzej na otvorenom. Izgradili smo potporni zid, sledi postavljan­je staza, zatim alarmni i video nadzor. Za konačnu prezentaci­ju biće potrebno još novca, pošto je neophodno uvođenje rasvete, postavljan­je panoa i vitrina koji ilustruju istraživan­ja kaže profesor Slaviša Perić, koji predvodi tridesetak istraživač­a i konzervato­ra.

Ovogodišnj­a istraživan­ja trajaće do polovine avgusta, a u septembru će uslediti konzervaci­ja 150 keramičkih posuda.

- U planu je otvaranje sonde s druge strane autoputa, gde ćemo ispratiti presek rova koji okružuje naselje. Kreću pripreme za konzervaci­ju objekta 19 koji je u najboljem stanju - kaže direktor Zavičajnog muzeja Branislav Stojanović.

 ??  ?? uporedo sa istraživaČ­ima iz srbije rade kolege iz bih i bugarske
uporedo sa istraživaČ­ima iz srbije rade kolege iz bih i bugarske

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia