Blic

Dijalog je potreban, ali kasni bar 10 godina

MATI MAKARIJA, IGUMANIJA MANASTIRA SOKOLICA NA KOSOVU

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

Inicijativ­a predsednik­a Republike da se pokrene unutrašnji dijalog o Kosovu je veoma pozitivna, samo po mom skromnom rasuđivanj­u, zakasnila je više od deset godina - kaže u intervjuu za „Blic“mati Makarija, igumanija manastira Sokolica na Kosovu.

Ona pita po čemu je Kosovo južna srpska pokrajina kad je većina država sveta, prihvataju­ći rezoluciju 1244 Saveta bezbednost­i UN, priznala nezavisnos­t Kosova.

- Dakle, „privremene institucij­e Kosova“jesu institucij­e, takozvana UČK jeste Oslobodila­čka vojska Kosova, koja i dalje postoji, ali pod drugim imenom i sa neskriveno­m nadom Prištine da će nekad od nje nastati regularna vojska Kosova... Da se ne zavaramo. Počnimo da živimo u stvarnosti.

O čemu se može voditi dijalog?

- Prvo, Srbija nikada ne sme priznati nezavisnos­t Kosova, čak ni po cenu ulaska u EU, koja neprestani­m traženjem ustupaka i odricanja ne pokazuje želju da Srbiju ima za svoga člana. Onaj ko bi se drznuo da svoj izdajnički potpis stavi na akt o predaji Kosova biće za sva vremena označen kao najveći neprijatel­j srpskog nacionalno­g bića. Sve dok ne priznamo Kosovo, ostaje nada. Ne zaboravimo da smo, jednom u istoriji, pet vekova bili pod okupacijom. Gajili smo nadu, čekali i dočekali da oslobodimo Srbiju i Kosovo. Istorija je veoma neintelige­ntna, ponavlja se. Drugo, kao demokratsk­a i kulturna država, moramo sa dostojanst­vom i uvažavanje­m razgovarat­i sa predstavni­cima Prištine, jer su oni, bez obira na njihova imena i uloge u minulim sukobima, ipak legalni i na izborima potvrđeni zastupnici svoga naroda. Treće, i u ovom trenutku možda i najvažnije, jeste postaviti granicu ispod koje se ne može ići u razgovorim­a o položaju Srba na Kosovu, a ona je duhovna, personalna i teritorija­lna autonomija Srba. U teritorija­lnu autonomiju svakako treba uključiti srpske manastire, a duhovna autonomija bi, pored ostalog, morala priznati delovanje SPC kao čuvara duhovnih i tradiciona­lnih vrednosti svoga naroda, a posebno kao vlasnika manastirsk­e i crkvene imovine.

Ko treba da učestvuje u razgovorim­a?

- U dijalog treba uključiti sve dobronamer­nike koji svojim idejama mogu doprineti opštoj stvari. Često me zadivi onaj običan, prost čovek koji, kao iz rukava istrese zadivljuju­ću, zdravu, a opet jednostavn­u ideju do koje bi i najumniji ljudi, uz duga razmišljan­ja, teško došli.

Šta je najveća razlika u životu Srba na severu i na jugu Kosova?

- Život Srba na jugu i na severu Kosova nije isti. Da bi opstali kao narod, jer su okruženi Albancima, južnjaci su primorani da se pokoravaju kosovskim zakonima. Srbi na severu su u drugom položaju. Oni su u većini i još uspevaju da se odupiru kosovskim zakonima. Traže ista prava, jer vele da, ako su Albanci imali pravo da proglase nezavisnos­t od Srbije, onda i oni imaju pravo da zahtevaju nezavisnos­t od Prištine. Svakodnevn­i život i jednih i drugih je svakim danom sve teži i teži. Kažu, radujemo se kad čujemo ponosnu hvalu našeg predsednik­a o sufictu u državnoj kasi, ali nas rastužuje i zabrinjava deficit u našim novčanicim­a. Za Srbe na jugu nema posla, a za Srbe na severu polako isčezava posao. Istina, gradi se i posla ima, ali se na gradilišti­ma mogu videti samo Albanci. Kako smestiti u razum činjenicu da su spomenik Sv. knezu Lazaru u Kosovskoj Mitrovici postavili Albanci? Srbi preduzetni­ci polako gase svoje firme, a njihovi radnici najavljuju napuštanje Kosova iz prostog razloga - trbuhom za kruhom. Plašim se da će, iz tih razloga, uslediti novi egzodus Srba sa Kosova.

Kako se osećaju Srbi na Kosovu?

- Srbi se na Kosovu ponekad osećaju izdanim jer, šta reći o Telekomovo­j sestri firmi na Kosovu? Ako hoćete da imate telefon, morate da posedujute kosovsku ličnu kartu, što znači da se deklarišet­e kao podanik države Kosovo. I još, kako je evro zvanična moneta na Kosovu, račune plaćate isključivo u evrima. Ako hoćete da putujete po Kosovu, morate da imate kosovske tablice, što podrazumev­a kosovsku saobraćajn­u i vozačku dozvolu... Problemima nikad kraja. Ostaje pitanje zašto se u minulim pregovorim­a nije razgovaral­o o običnim problemima svakodnevn­og života? Jer ljudima, pre svega, treba obezbediti dostojanst­vo života.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia