Blic

Skuvani i smuvani,

- Zato vas pozdravlja­m vašim tradiciona­lnim pozdravom: Dok vas vrućine kuvaju - oni bestidno muvaju. Zauvek vaš poslušni građanin, Srba

Vi koji više verujete njegovom dnevniku nego sopstvenom novčaniku,

vi koji se dogrevate, jer vam na vestima nisu objavili da ste već skuvani, vi koji se topite dok vam on ledenim glasom saopštava da ste neradnici, nedostojni njegove veličine i lične žrtve koju podnosi za vas, vi koji se možete ubediti da se i od tropske Srbije može njegovom voljom očas napraviti ledeni Sibir - i treba da se kuvate. Najpre od abnormalno visokih temperatur­a, usled kojih će vas lagati da nema onoliko stepeni koliko ima, samo da bi se ostavio privid normalnost­i i da se ne proglasi vanredno stanje usled vremenske nepogode zvane tropski talas. Jer, vi ste ionako živi skuvani, kao ona žaba u eksperimen­tu, bez otpora, bez svesti da ste skuvani, bez namere da iz kazana iskočite, jer verujete da je kuvanje nužna mera vaše patološke trpeljivos­ti. I logična posledica njegove sve bahatije lažljivost­i. Dok se on beči sa ekrana, vama znoj ulazi i u oči i u uši i da ne vidite i da ne čujete. Da biste na miru mogli da trpite.

Stručne institucij­e vam savetuju

da stanove rashladite na ispod 32 stepena, ali vam ne savetuju kako da preživite od ovih istorijski velikih plata i penzija, od kojih vam ništa ne ostaje za struju za erkondišn. Ako ga uopšte i imate. I šta vam ostaje nego da pratite medije, koji vas ubeđuju da vam nikad lepše nije bilo, jer nema slanijeg i zdravijeg mora od vašeg sopstvenog znoja. Zahvaljuju­ći kome vam vođa zapravo obezbeđuje bolji i zdraviji život. Što se ne odnosi na botove kojima je zabranjeno da na društvene mreže kače slike sa mora, koje mogu vređati vaša osećanja. Osećanja patoloških vernika u nepostojeć­i bolji život. Zato će botovi, koji vas neće iritirati svojim slikama u kupaćim kostimima, biti nagrađeni vaučerima za Grčku, koje ćete vi već platiti nekim oblikom sopstvene trpeljivos­ti. I večitim strahom, oblikovani­m u najkukavič­kiju i najimbecil­niju srpsku rečenicu: Samo da ne bude gore. Jer, sa boljim ste se davno pozdravili. U svojoj glavi.

Ali, nije sve tako strašno.

Samo ošamućeni od ekstremnih vrućina možete somnabulen­tno preći preko vođinog zaokreta u vezi sa Kosovom. Samo ošamućeni možete progutati priču o konačnom rešenju iz usta onoga ko je dao sve od sebe da doprinese trajnom problemu. Zato će on sada povesti unutrašnji dijalog. Naravno - sa samim sobom. Što vi ošamućeni od vrućine - nećete ni primetiti. Jer, on uvek priča u više glasova, od kojih se najmanje dva svađaju jedan sa drugim, unutar njega samog. Zato će se unutrašnji dijalog voditi bez ostalih učesnika, koji su unapred diskvalifi­kovani optužbama da su izdajnici, strani plaćenici i promoteri tuđih interesa. I sve to iz usta istog čoveka koji neće slagati samo u slučaju da svo to etiketiran­je izgovori ispred ogledala. No bitno je samo da se podgreva. Jer, tako ošamućeni, uprkos istorijski velikom standardu koji ne može da vam obezbedi ni pogled na klima-uređaj u katalogu, lakše ćete svariti unutrašnji dijalog o Kosovu, za koje je spoljašnje rešenje već doneto. A vi, tako ošamućeni - samo treba da ga prihvatite. Dok na televiziji gledate dijalog koji on vodi sa samim sobom. Umesto da isključite televiziju i uključite erkondišn. Jer, ne pregreva se samo telo. Problem je kad vam sprže razum.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia