Blic

Najimućnij­i ministri Nenad Popović i Vanja Udovičić

“Najbogatij­i” ministar u srpskoj vladi mogao bi da bude ministar bez portfelja Nenad Popović, ako je suditi po nekretnina­ma, vozilima koja poseduje, dok je “najsiromaš­niji” ministar kulture Vladan Vukosavlje­vić, koji ima samo platu i nema dodatnu imovinu.

- lana gedoševiĆ

Ministarsk­e imovinske karte su, u najmanju ruku, šarene, pa tako među njima ima onih koji, recimo, iz budžeta ne primaju platu, poput Zorane Mihajlović i Nenada Popovića, pokazuju podaci Agencije za borbu protiv korupcije.

Popović, inače, poseduje i najviše imovine i najveći broj vozila, od automobila do čamaca, ali i privatnih firmi u kojima je ili stopostotn­i vlasnik ili poseduje vlasnički udeo i čija se vrednost kreće od 10.000 do 15.000 dinara za paket akcija, ali i onih koji vrede i 28 miliona dinara, pa i više od 17.000 evra.

Međutim, nije on jedini koji je sa državnim “pomešao” i privatni posao. Naime, i ministar prosvete Mladen Šarčević, kao i ministar sporta Vanja Udovičić, poseduju akcije ili udele u pojedinim firmama.

Kada su u pitanju primanja iz budžeta, najviše novca se slije na račun ministarke Slavice Đukić Dejanović, i to oko 239.000 dinara mesečno, piše u njenoj imovinskoj karti.

Većina ministara je stambeno zbrinuta, ali ne svi. Tako Vladan Vukosavlje­vić, Branislav Nedimović, Branko Ružić i Rasim Ljajić, prema podacima Agencije, ne poseduju nikakvu nekretninu.

Čini se da polovina Vlade uopšte ne vozi jer od ukupno 22 člana, njih 11 u svojim imovinskim prijavama nemaju ni automobil ni bilo koje drugo prevozno sredstvo. Takođe, ni štednja im nije jača strana pošto njih desetoro kaže da nema depozite i štednju u bankama i drugim finansijsk­im institucij­ama u zemlji i inostranst­vu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia