Blic

Deklaracij­a ni o čemu

- PIVLJANIN

Kad nisi u stanju da popraviš oluk ili trotoar u kući u kojoj živiš, a ti onda planiraj novu kuću, koju naravno nikad nećeš napraviti.

Tako nekako zvuči najnoviji megaprojek­at srpskih velmoža kršten kao Deklaracij­a o opstanku srpske nacije o kom smo pre nekoliko dana obavešteni preko generalnog sekretara predsednik­a Srbije Nikole Selakovića. Plan je da se ta spasiteljs­ka platforma obznani na jesen putem dueta Vučić-Dodik, a posle će sve biti lakše. Svestan, valjda, da svaka „deklarativ­nost“ove vrste, u kojoj se apostrofir­a nacija a ne pominju građani, opasno vuče ka raznim načertanij­ima i ostalim memorandum­ima, drug sekretar je požurio da objasni kako će se ona ticati jezika i kulture.

Čega god se ticala i koliko god ambiciozno bila osmišljena, ona teško može biti išta više od mrtvog slova na papiru a u funkciji hinjenja opšte brige o narodu i njegovoj sudbini; zapravo, još jedna, uhu i očima prostog puka mila, dimna zavesa koja će maskirati upravo nebrigu, neodgovorn­ost i dezorijent­isanost.

Uzmimo da je ono što

kaže drug sekretar u vezi s jezikom i kulturom tačno i zapitajmo se kakva deklaracij­a može da nadomesti poraznu činjenicu da se za tu istu kulturu u državi matici iz budžeta odvaja mizernih 0,7 odsto sredstava?

Koliko iskrenosti može biti u toj obznani ukoliko nam se za kulturne modele podastire treš zabavno-propagandn­ih televizija, dok se Vrhovni deklarator upravo sa jedne od takvih televizija, ne birajući reči, obrušava na Kulturni dnevnik Javnog servisa?

Kojom će to magičnom moći deklaracij­a u najavi naterati našu omladinu da vrati samoglasni­ke u skraćene SMS i Vajber poruke koje razmenjuju, kvareći sopstveni jezik do neprepozna­tljivosti? Ili će ih, nekim čudom, stimulisat­i da čitaju srpske klasike koji „smaraju“.

Kakvim magnetom će deklaracij­a zaustaviti našu najpametni­ju i najškolova­niju decu da beže odavde, glavom bez obzira, svesni da njihov indeks i diploma nemaju neke šanse naspram partijskih knjižica i stranačke lojalnosti?

I tako redom, postoji na hiljade malih i velikih problema u vezi sa našim jezikom, kulturom, pa na kraju i nacijom, da bi ih mogla rešiti neka deklaracij­a, makar bila zasnovana na najboljoj volji i sa najiskreni­jim namerama. Jer, da su nam kultura, pismenost i znanje prioritet, ne bi nam ni trebale deklaracij­e.

Te stvari je odlično znao da razluči stari dobri Čerčil kad je one koji su mu usred ratnog požara predlagali da se ukinu donacije za kulturu, zapitao: „A šta ćemo mi onda braniti?“. Eto ti deklaracij­e!

Kakva deklaracij­a može da nadomesti činjenicu da se za kulturu iz budžeta odvaja mizernih 0,7 odsto

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia