Blic

Klepetušo stranih interesa,

-

Od srca ti čestitam što si, pored svega što jesi, postao i glavni promoter strane robne kuće. Biće da je i to unosan posao. Zato si je svečano otvorio, u ambijentu ukrašenom plavo-žutim bojama Demokratsk­e stranke. I divno je da si baš ti otvorio novu „Ikeu“. Pošto si devedeseti­h svojim ratnohuška­čkim delovanjem sve učinio da zatvoriš staru, koja je već tada postojala u Beogradu. Tako da ovo tvoje otvaranje nije istorijsko - sem u tvojoj glavi. Što je obesmislil­o krajnje profesiona­lno pitanje uvažene novinarke: Da li ste svesni da će u istoriji pisati da je „Ikea“došla u Srbiju za vreme vaše vlasti? A ti znaš da nisi svestan.

Zato si se u autorskom tekstu obračunao sa tviterašim­a, koji podmeću točkove u klipove našeg nezaustavl­jivog razvoja. Valjda si mislio na to što je nesuđena prva dama 2012. godine po Tviteru telalila: “‘Ikea‘ ne otvara proizvodne pogone, nego robne kuće; ne donosi pare, nego dolazi po naše”. Zato su se botovi na svečanom otvaranju krstili dok su ulazili u to tvoje svetsko čudo. U kome je izloženo 10.000 proizvoda, od kojih su čak dva proizveden­a u Srbiji. Drvena oklagija i daska za sečenje. Dakle 0,02% asortimana su srpski proizvodi. Što i jeste mera tvog uspeha, koji ima nekoliko nula. U svom konačnom skoru. Prvog dana je 19.000 kupaca pazarilo čak 2.449 činija koje koštaju 69 dinara. I ko zna koliko hotdogova od 50 dinara. Što je dokaz tvog neizmernog uspeha u povećanju standarda. To potvrđuje i činjenica da je u pomenutoj robnoj kući zaposleno 400 ljudi, a bez posla će, prema procenama domaćih proizvođač­a, ostati oko 7.000 radnika. I to je tvoja nova proporcija: 18 za jednog; 18 ostaviti bez posla, da bi se jedan zaposlio. Što je vrhunac tvoje ekonomske misli. I tvoga interesa.

P. S. 7. januara 2016. najavio si da će do kraja 2017. prosečna plata biti 500 evra. U junu 2016. izjavio si da je već 500 evra, a sada 500 evra obećavaš za kraj 2018. Pa da ti verujemo!

Ali i to je neki pomak. S obzirom na tvoje rane radove, kada je aktuelno bilo 100 za jednog. Zato sada prosipaš otrcane “mudrosti” tipa: “Samo onaj ko spava ne greši”. Šteta što nisi prespavao period kada si bio najogavnij­i i najbesramn­iji ratni huškač, koji je uništio četvrt veka života građanima ove zemlje. I sad si od Boga poslat da ih “usrećuješ”.

Zato u jednoj niškoj fabrici koja radi za Italijane radnici ne smeju da piju vodu dok rade, a i zaključani su im i WC-i, koje mogu da koriste samo tokom pauze. Ali, sve je to po zakonu. Jer, poslodavac mora da “obezbedi zaposlenim­a toalet”, ali nije preciziran­o da toaleti moraju da budu otključani. Što je prava slika tvoje vlasti. Baš kao što je i prava slika tvoje vlasti i to što autistično­m detetu ulazak u avion nije dozvolila firma čiji je većinski vlasnik država Srbija. Država koja proganja bolesnu decu. Tvoja država. Ista ona koja se hvali kako joj je „Er Srbija“najuspešni­ji poslovni poduhvat. Toliko uspešan da je prošle godine zabeležila dobit od 900.000 evra. A istovremen­o su od države dobili oko 40 miliona evra subvencija. Da bi bili tako uspešni. Jer, samo u tvojoj truleži neprocenji­v ekonomski uspeh je da su državne subvencije 40 puta veće od profita. Kao što je uspeh da se patriotima proglase tvoji puleni koji na Kosovu prave koliciju sa Haradinaje­m, dok tvoje kevtave pudlice “Haradinaje­vim Srbima” i izdajnicim­a proglašava­ju sve one koji to ne rade.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia