Blic

Munja Bolt više ne udara

Najbrži čovek svih vremena zbog grča nije uspeo da završi poslednju trku u karijeri.

- A. Pijevac

Zar je baš tako moralo da bude? Sa licem na tartanu, samo deset metara od cilja, Jusein Bolt je gledao kako se najsjajnij­a karijera u istoriji atletike završava porazom. I to bolnim porazom. Bolt se u trenutku kada smo svi očekivali da ubrza, sa bolnom grimasom uhvatio za zadnju ložu, stao, poklekao i pao. Kraj. Nema više. Štafeta 4x100 metara na Svetskom prvenstvu bila je poslednja trka čoveka koji je vladao sprintom punih deset godina. U tom periodu je osvojio sve, obarao i pomerao granice rekorda i borio se sa protivnici­ma koji su pribegli hemiji samo da bi bili bolji od Juseina. I nisu bili!

Bolt posle trke nije želeo da daje izjave, a iz poštovanja prema velikom šampionu, predstavni­ci medija su ga pustili da dostojanst­veno napusti stadion. Njegove kolege iz štafete su za krah okrivile organizato­re u Londonu, koji su sprintere ostavili da čekaju punih 45 minuta. Naime, Britanci su odlučili da se u velikom stilu oproste od svoje legende, dugoprugaš­a Moa Faraha, ali su zaboravili drugu legendu. Dok je na velikom ekranu na stadionu puštana Farahova životna priča, Bolt je nestrpljiv­o cupkao u mestu i čekao, čekao...

- Ovo je smešno. Ljuti smo zbog svega, jer ovo nije način na koji se postupa prema vrhunskim atletičari­ma. Čekali smo da nas pozovu na start, a Juseinu je bilo hladno. Pokušavali smo da se zagrejemo i na kraju smo preterali. Jusein mi je tada prišao i rekao: „Johan, ovo je ludost“. Zar je ceremonija važnija od najbržeg čoveka na planeti koji se oprašta - upitao se Johan Blejk, član štafete Jamajke.

Doktor atletskog tima Jamajke Kevin Džons kaže da je Bolt imao grč u mišiću.

- Predugo je čekao da izađe na start. Ne mogu da vam opišem sa čime se sve borio u prethodne tri nedelje samo da bi bio u Londonu - rekao je doktor Džons.

Posle svega, možemo samo da žalimo što više nećemo gledati čoveka koji je 53 puta trčao brže od deset sekundi. Osvajač osam zlatnih medalja na SP i 11 na Olimpijada­ma je pre trke štafeta rekao da će se možda ponovo pojaviti na stazi, na nekom od mitinga, da otrči za svoju dušu. Sada, posle nove povrede, teško da možemo da očekujemo bilo šta slično. Bolt je odjurio u legendu sa 9,58 sekundi koliko je istrčao 2009. godine u Berlinu.

Ali, nećemo ga pamtiti po slici iz Londona. Bolt nam je ostavio milion lepših slika, kao recimo iz Moskve, sa SP 2013. godine, kada je iznad stadiona “Lužnjiki” sevnula munja u trenutku kada je Jusein trijumfaln­o prolazio kroz cilj trke na 100 metara. Jer Bolt je bio i ostaće atletska munja.

 ??  ?? bolt nije uspeo da završi trku štafeta x metara na svetskom prvenstvu u londonu
bolt nije uspeo da završi trku štafeta x metara na svetskom prvenstvu u londonu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia