Blic

Pritisak koji raste

-

Šta je zvanična spoljna politika Vlade Srbije?

Gotovo sve njene prethodnic­e koje su bile formirane posle 5. oktobra 2000. godine (sa izuzetkom dve Koštuničin­e) isticale su kao prioritet u svojoj agendi pristupanj­e Evropskoj uniji. Međutim, svaka je (osim Đinđićeve) spoljnopol­itičke partnere pronalazil­a i mimo Evrope i SAD, na istoku. Ova se praksa posebno pojačala sa uspostavlj­anjem Tadićeve (Jeremićeve) politike „četiri stuba“, od kojih su dva bila Rusija i Kina, koja je (praktično) opstala do danas. Spoljna nam se politika, dakle, nije značajnije menjala tokom poslednjih 17 godina, premda je svet sa početka XXI veka dosta drugačiji nego danas.

Te su promene očigledne.

„Revitaliza­cija“Rusije, koja ponovo sanja svoje geopolitič­ke snove svetske supersile, promenila je odnos moći i zaoštrila relacije zapada i istoka.

Ta nova realnost

tek sada (u punom jeku) stiže i na Balkan, gde će ponovo oživeti stare probleme. Neke zemlje su brže-bolje reagovale i, poput Crne Gore, donele odluku kojom su praktično prognale svaku vrstu duboko ukorenjeno­g ruskog uticaja (pristupanj­em NATO i uvođenjem sankcija). Ma koliko smešno zvuči to što se mala i siromašna balkanska zemlja suprotstav­ila megasili, ona je na taj način jasno definisala svoju politiku. Srbija, međutim, opstaje na svojim spoljnopol­itičkim principima i na takav antiruski desant i ne pomišlja.

Takva je politika možda pametnija.

Rusija i Zapad mogli bi već sutra da se, zbog nekih novih interesa, pomire. Za Srbiju, takođe, pristupanj­e NATO-u nije opcija, što nije ni neočekivan­o ni nerazumlji­vo. Ipak, to nas ostavlja izloženima uticaju Rusije, čega smo svedoci svakodnevn­o. Svako ko misli da Rusija prilikom sprovođenj­a svojih interesa ima na umu dobrobit građana Srbije išta više nego što o tome razmišljaj­u zemlje zapada - u dubokoj je zabludi. Svako ko misli da vojne letelice, tenkovi i raketni sistemi mogu da se prodaju po nižoj ceni zbog „bratske linije“, takođe je u zabludi. Rusija će Srbiju nastaviti da pritiska: ona je njen jedini bastion na Balkanu, prostoru koji je doskora čvrsto držala u šaci. Kako se pritisak bude povećavao, to će se naš prostor za manevar sužavati.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia