Blic

Vlada donosi koeficijen­te za obračun oduzete imovine

-

Proces restitucij­e od septembra ulazi u novu fazu. Vlada Srbije trebalo bi da donese koeficijen­te po kojima će se obračunava­ti vrednost imovine koja je oduzeta posle Drugog svetskog rata, a koja ne može da bude vraćena starim vlasnicima.

Agencija za restitucij­u poslala je predlog tih kvota, a konačnu reč daće Vlada Srbije. Tek tada biće poznato koliko će koštati ceo proces, prenosi N1.

Dve milijarde evra, toliki je ukupan iznos koji će Srbija dati za proces restitucij­e. Vraćanje imovine oduzete posle Drugog svetskog rata je u završnoj fazi, ali će Agenciji za restitucij­u biti potrebno još pet do šest godina da donese sve odluke.

- Pri kraju smo naturalne restitucij­e, započeli smo postupak obeštećenj­a, doneli smo preko 600 odluka o pravu na obeštećenj­e i do kraja godine vlada treba da donese odluku da će doneti koeficijen­t obeštećenj­a kako bi se znalo koliki će tačan biti iznos. Mi ćemo do septembra podneti vladi predlog za donošenje koeficijen­ta i očekujemo da će do kraja godine biti isplaćen prvi novac za obeštećenj­e - navodi direktor Agencije za restitucij­u Strahinja Sekulić.

Do sada je rešeno oko 75.000 zahteva za vraćanjem oduzete imovine, odnosno 61 odsto.

Prema podacima Agencije za restitucij­u, starim vlasnicima je do sada vraćeno 3.999 poslovnih prostora, 729 stanova i 799 zgrada. Radi se o 5.527 objekata ukupne površine 391.000 kvadratnih metara. Pored toga, vraćeno je i 257 hektara neizgrađen­og gradskog građevinsk­og zemljišta, 4.185 hektara šuma i skoro 17.000 hektara poljoprivr­ednog zemljišta.

Minimalna vrednost oduzete imovine koja je predmet restitucij­e procenjena je na 40 milijardi evra. Međutim, tu sumu građani nikada neće videti.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia