Blic

Ukrali alat iz rudnika pa zlato topili kod kuće

HIT AKCIJA IZNENADNI POMOR STOKE OTKRIO ILEGALNU TOPIONICU

- S. G.

U jednom selu u okolini Bora policija je pronašla objekat za koji se sumnja da je u njemu ilegalno topljena sirovina iz koje se dobijaju zlato i bakar.

Ali, nakon što je objekat obezbeđen, iz još nepoznatih razloga u njemu je došlo do prevrtanja rezervoara u kome je bila kiselina, pa su gotovo svi tragovi uništeni!

- Nakon razbolevan­ja i pomora stoke u okolini tog imanja, veterinar je kazao da je do toga došlo zbog velikih količina kiseline u zemlji. Obišli smo to područje i pronašli objekat u kome je bilo nekoliko peći za pretapanje, koje su kao gorivo koristile plin, rezervoari sa kiselinom i sirovina za topljenje.

Policija je obezbedila to mesto, kako bi stručne ekipe obavile uviđaj. Međutim, kada su sutradan ušli u objekat, zatekli su izvrnut najveći rezevoar sa kiselinom, koji je gotovo uništio sve tragove! priča izvor „Blica“.

Kako kaže, zasad se ne zna razlog prevrtanja rezervoara, ali ne isključuje se ni mogućnost da je čovek koji je držao nelegalnu topionicu zaobišao policijske patrole i, pod okriljem mraka ušao u objekat i prevrnuo rezevoar u kome je bila kiselina, znajući da će ona uništiti tragove.

Na terenu su sada specijalne ekipe MUP-a koje pokušavaju da na osnovu preostalih tragova ustanove šta se topilo u tom objektu i identifiku­ju osumnjičen­og.

- Sumnja se da se u tom objektu pretapala sirovina iz koje su se dobijali zlato i bakar. Najverovat­nije je da se materijal za topljenje krao iz pogona RTB-a. Međutim, ono što je interesant­no je i da kompletna oprema za taj postupak, po svemu sudeći, potiče upravo iz tog preduzeća. Postoje čak i sumnje da su inženjeri iz „Bora“bili angažovani da uhodaju to postrojenj­e za dobijanje zlata i bakra - kaže naš sagovornik

Postoji i sumnja ko je vlasnik te nelegalne topionice, ali to treba da potvrdi analiza preostalih tragova.

- Ako je reč o čoveku na koga sumnjamo, a koji je već privođen zbog toga što su kod njega u nekoliko navrata pronalažen­e sirovine iz RTB-a, ne bi bilo čudno da je on imao toliko smelosti da uđe u objekat koji je obezbeđiva­la policija i izvrne rezervoar sa kiselinom. Nedavno je osumnjičen­i da je nelegalno topio sirovinu bio priveden jer je kod njega pronađeno oko tri tone materijala za topljenje, ali je on tada procesuira­n u redovnom postupku - dodaje naš izvor.

ilegalno postrojenj­e razradili inženjeri iz rtb „bor“

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia