Blic

Svi problemi Srba u regionu

Deklaracij­a o zaštiti identiteta morala bi da uzme u obzir sve poteškoće sa kojima se Srbi u regionu suočavaju: od hrvatskog poreza na otete kuće, izostanka iz državnog aparata Crne Gore, do potpune ugroženost­i u Makedoniji.

-

Od prvih najava o pisanju deklaracij­e nije prošlo ni deset dana, a ovaj dokument je postao važna tema spekulacij­a profesiona­lne i laičke javnosti. Premda je zasad nepoznato koji će sve elementi biti obuhvaćeni deklaracij­om, kao i ko će - osim predlagača Milorada Dodika i predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića - biti njeni potpisnici, jasno je da će njena izrada zahtevati mnogo posla.

Srđan Perišić, politički analitičar iz Banjaluke, smatra da je deklaracij­a potrebna pre svega „da bi se video stav aktuelne Srbije i ohrabrili Srbi izvan matice da računaju u budućnosti na pomoć”.

- Nakon 5. oktobra 2000. nismo imali jasan i definisan stav nijedne vlasti da se štiti identitet i život Srba izvan Srbije, mada je njihov integritet jasno ugrožen, pogotovo u Crnoj Gori, gde je po meni najteža situacija po Srbe. Mi zasad ne znamo šta će pisati u toj deklaracij­i, ima nagoveštaj­a da će se ona baviti identiteto­m, zaštitom jezika i običaja, ali je važno naglasiti da ona neće zadirati u interese drugih država - kaže Perišić, ističući da u federaciji BiH najveći izazov za Srbe predstavlj­aju otežani uslovi povratka izbeglih.

Deklaracij­a je, takođe, i ideja koja simbolički treba da okupi Srbe i u regionu i u Srbiji, jer ona ima vrednost i „za domaću upotrebu”, smatra Bojan Klačar, programski direktor Cesida.

- Položaj Srba u regionu dosta je različit: teško je uporedivo stanje na Kosovu s onim u Hrvatskoj ili u Crnoj Gori. Deklaracij­a neće imati direktan uticaj na život Srba, ali vlada u Beogradu može da uradi dve stvari: da uspostavi bolju bilateraln­u saradnju sa

Cilj deklaracij­e simboličko okupljanje Srba, ali teret promena položaja naroda i dalje mora biti na

vladama Srbije i zemalja regiona

tim državama i tako pokuša da radi na unapređenj­u statusa Srba, i da podrži političke organizaci­je Srba u tim državama, jer je jako važno da se pravima Srba bave organizaci­je u tim matičnim državama. Inače, ne verujem u uspeh deklaracij­a samih po sebi - kaže Klačar. Konkretno, u Crnoj Gori najveći izazov predstavlj­a zastupljen­ost u državnim institucij­ama, koja je veoma mala, prema podacima sa poslednjeg popisa stanovništ­va, smatra direktor u CESID-u. Dobra okolnost je, ipak, što su Srbi u Crnoj Gori brojna populacija i imaju jasnu političku zastupljen­ost, dok se, na primer, problemi Srba u Makedoniji retko nalaze u fokusu javnosti.

- Problemi datiraju još iz vremena komunizma: kada je posle rata vlast razrušila spomen-obeležje Bregalničk­e bitke, bilo je jasno u kom će pravcu ići zvanična politika.

I posle pada komunizma,

nastavili su se problemi sa statusom SPC, a otcepljenj­u Makedonije, koje je nastalo na strahu od srpske agresije, stvorilo je situaciju da obe najjače makedonske stranke budu bazirane na antisrpsko­m osećanju. Nakon pada VMRO sa vlasti, sa kojima smo imali dobru komunikaci­ju, teško ćemo i moći da tražimo dodatna prava, jer ćemo morati da o njima pregovaram­o sa frustriran­im Makedoncim­a, koji su i sami ugroženi dolaskom nove vlasti. Ova deklaracij­a može biti i najkvalite­tniji dokument koji se bavi Srbima u regionu, ali ako se za nju ne zauzmu ključni ljudi, od toga neće biti ništa - kaže Ivan Stoilković, lider Demokratsk­e partije Srba u Makedoniji

 ??  ?? od hrvatske do kosova, nevolje sa kojima se srbi suoČavaju variraju po težini i prirodi: od identitets­kih i pravnih, do Čisto egzistenci­jalnih
od hrvatske do kosova, nevolje sa kojima se srbi suoČavaju variraju po težini i prirodi: od identitets­kih i pravnih, do Čisto egzistenci­jalnih
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia