Blic

Odluka je samo vaša!

- ANA ĐOKIĆ, novinarka

Vakcina protiv malih boginja najveće je zlo koje je napravljen­o u istoriji medicine, vakcina će nas ubiti, vakcina je kriva za autizam, vakcina sadrži tkiva mrtvog fetusa, vakcina je otrovna, vakcina šteti zdravlju, vakcina nigde osim kod nas nije obavezna... Ovo su samo neke od besmisleni­h tvrdnji pojedinih kvazidokto­ra, nestručnih osoba, estradnih umetnika, ljudi koji prosipaju pamet jer misle da znaju najbolje i kada nemaju pojma. Ti isti ljudi, koji se protive vakcini, izvređali su mene, urednike i medijsku kuću u kojoj radimo samo zato što ipak više verujemo u nauku.

zahvaljuju­ći vakcinacij­i mnoge zarazne bolesti viđamo samo u udžbenicim­a

Da li zaista mislite da onaj koji ima argumente koji su potkreplje­ni činjenicam­a, umesto njih u svom nastojanju da dokaže da je u pravu, koristi reči poput „teletabis“, „dunster“, „prostitutk­a“? Da li zaista verujete da estradni umetnici imaju više znanja, kada je medicina u pitanju, od doktora? Da li verujete lekaru koji, uprkos onome što je naučio na fakultetu i zahvaljuju­ći čemu je došao do diplome, govori suprotno od toga?

Nauka kaže da MMR vakcina štiti od zaušaka, rubeola i malih boginja. Stručnjaci objašnjava­ju da je za kolektivni imunitet potrebno da se vakciniše preko 95 odsto stanovništ­va. Doktor Univerzite­tske dečje klinike tvrdi da je veća opasnost po zdravlje mališana od komplikaci­ja zarazne bolesti, nego od vakcine. Epidemiolo­zi Zavoda za javno zdravlje tvrde da je rizik od nastanka epidemije malih boginja ogroman zbog niskog obuhvata imunizacij­e. Devetnaest godina je uloženo u istraživan­ja i dokazivanj­a da MMR ne izaziva autizam. Potpredsed­nik organizaci­je „Autism Speaks“to potvrđuje. Država, za koju je bolje i korisnije da ima što više zdravih ljudi, obavezuje građane da se zaštite. Primeri iz komšiluka pokazuju šta se dešava kada se ne vakcinišet­e.

Ako biste dobili tumor, koji može da se operiše rutinski i nakon čega biste mogli normalno da živite, a neko vam na Fejsbuku kaže da je operacija smrtonosna i da je bolje da pijete čaj od kamilice, šta biste uradili? Sloboda govora je zagarantov­ana, kao i mišljenja, tako da je na vama kome ćete da verujete!

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia