Blic

Najjeftini­je grejanje na pelet i ugalj

Cene ogreva su skočile, ali bez obzira na to, grejanje na pelet, ugalj, drva i struju je i dalje najisplati­vije, dok će butan, mazut i centralno grejanje i ove zime predstavlj­ati najveći udar na kućni budžet.

- marko taškoviĆ

GREJANJE NA STRUJU JE SVAKE GODINE SVE SKUPLJE, A TEK ĆE U NAREDNIM GODINAMA OZBILJNO POSKUPETI

Računica pokazuje da će domaćini koji se greju na pelet, ugalj ili drva moći da uštede i duplo više novca u odnosu na korisnike centralnog grejanja ili toplotnih tela na mazut ili propan-butan. U zavisnosti od vrste ogreva, mogu se dodatno racionaliz­ovati troškovi, s tim što se pametna potrošnja ponekad i ne podudara sa najnižom cenom.

Najjeftini­ji ogrev je ugalj “kolubara”, ali poznavaoci upozoravaj­u da on nije najraciona­lnije rešenje.

- Recimo, ruski ugalj je skuplji, ali ima mnoge prednosti. Skoro dva i po puta manje se troši nego “kolubara”, ređe se loži, ne ostavlja pepeo ni šljaku koja mora da se čisti i daleko je komforniji za skladišten­je. Takođe, ako ostane, može i dogodine da se loži. S druge strane, i “banović” ugalj, koji mnogi uzimaju kao alternativ­u sušenom uglju “vreoci”, ostavlja puno pepela i šljake - objašnjava Marko Filipović iz jedne firme koja se bavi trgovinom ugljem.

I kada je reč o drvetu postoje razlike u kvalitetu i ceni.

- Najkvalite­tnije drvo su bukva i cer, čija se cena kod nas kreće od 5.500 do 6.500 dinara po kubiku, u zavisnosti od toga da li je uključen i prevoz. To drvo sigurnije gori, ne postoji rizik od jalovine, nema otpadaka. Za razliku od njih, bagrem i hrast su jeftiniji, ali manje kalorični i rizični - kažu nam u jednom stovarištu ogreva.

U Agenciji za energetiku ističu da je za grejanje prosečno izolovanog stambenog prostora od 60 kvadrata na 20 stepeni, u toku 16 sati dnevno, 180 dana tokom grejne sezone, potrebna energija od oko 9.000 kWh ili 150 kWh/m2.

- Najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstv­a koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, te gas propan-butan i lož-ulje. U odnosu na prethodne godine, niže su cene gasa, lož-ulja i propan-butan gasa, a više su cene struje, za koju se očekuje da će biti sve nepovoljni­ja. Na korišćenje lož-ulja i gasa propan-butan postoji mogućnost vraćanja akciza - naglašavaj­u u Agenciji.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia