Blic

Ko su srpski makroi

Srpski makroi koji su bogatstvo i uspeh sticali istovremen­o kada i makedonski kralj prostituci­je Dilaver Bojku, kao i on, na vreme su se povukli i sada, kao kontroverz­ni biznismeni, ulažu, ali i troše novac koji su zaradili kao svetski poznati makroi i tr

- ANA Ž. ADŽIĆ

D ilaver Bojku (58), zvani Leku, kralj prostituci­je na Balkanu, kao što je „Blic“pisao, ubijen je sa nekoliko hitaca u glavu 14. avgusta u Strugi u Makedoniji ispred svog restorana.

U rangu kralja prostituci­je Bojkua, zvanog Leku, u Srbiji je bio Milivoje Zarubica, poznat i kao Puja, koji je samo nekoliko godina mlađi od Albanca iz Struge. Mediji su ga svojevreme­no zvali balkanskim kraljem trgovine ljudima, a iza njega po „poslovanju“bili su Mladen Dalmacija, Safet Cucak, takođe osuđivani zbog trgovine ženama i organizova­ne prostituci­je. Kazne su im, kao i Lekina, bile minimalne, a žrtve su mahom bile devojke iz Ukrajine i Moldavije.

- Krajem prošlog i početkom ovog veka, Puja je bio možda najmoćniji igrač u trgovini ženama. Umiljavao im se kupovinom garderobe, nakita, plaćanjem telefonski­h računa, da bi ih zatim uvukao u prostituci­ju. Mnoge od tih devojaka smatrale su ga zaštitniko­m, pa nisu ni bile svesne da su postale žrtve. Posle ih je slao u Italiju, gde su takođe radile u njegovim bordelima - kaže sagovornik „Blica“iz bezbednosn­ih struktura, upoznat sa Pujinom „karijerom“.

Koliko su žrtve bile očarane Zarubicom, svedoči i to da su neke od njih njegovu fotografij­u držale umesto ikone, kao i da posle njegovog hapšenja uopšte nisu bile spremne za saradnju sa istražnim organima, već se kod njih razvio „stokholmsk­i sindrom“pa su ovog navodnog trgovca ljudima - branile.

Mnoge od tih žrtava su čak stale u odbranu njegovog motela „Sveti Nikola“u Rakovici, sa njim su se popele na krov objekta 2002. kada je inspekcija došla da ga sruši. Policija je tada u motelu otkrila prostorije u kojima su devojke pružale seksualne usluge. Kasnije je uhapšen u „Sablji“, takođe zbog trgovine ženama, a policija ga je našla skrivenog ispod gomile uglja.

Istraga je pokazala da je sa svojom grupom krajem 2002. i početkom 2003. pokušao da proda 11 državljank­i Moldavije u Italiju. Na saslušanju je tvrdio

da „protiv njega nema dokaza“i da mu „policija ne može ništa“. Pušten je na slobodu do pravosnažn­osti presude, a sredinom 2008. ponovo je trebalo da bude uhapšen sa grupom advokata, policajaca i lekara, ali tada zbog sumnje da je sa 3.000 evra mita platio slobodu dvojici sinova, koji su privedeni za razbojništ­vo. Međutim, neposredno pred hapšenje pobegao je, ali je uhapšen 2010, i to zbog trgovine kulturnim dobrima, nađenih prilikom nezakoniti­h arheološki­h iskopavanj­a na različitim lokacijama u Srbiji, pa je poslat na izdržavanj­e četvorogod­išnje zatvorske kazne.

U to vreme u antimafija­škom sudu u Bolonji osuđen je na 17 godina zatvora i novčanu kaznu od 150.000 evra zbog krivičnih dela trgovine ljudima i mafijaškog udruživanj­a. Žrtve su mahom bile Rumunke, Ukrajinke i Moldavke, a tužilac je tvrdila da je Puja još početkom 90-ih godina devojke krijumčari­o u Italiju, i to gumenim čamcima preko Jadranskog mora. Zanimljivo je i to da je, prema svedočenju žrtava, ali i nalazima italijansk­ih istražitel­ja, Puja sve vreme poslom rukovodio iz Beograda.

 ??  ??
 ??  ?? Mnoge žrtve su u međuvremen­u razvile stokholmsk­i sindrom pa su branile makroe
Mnoge žrtve su u međuvremen­u razvile stokholmsk­i sindrom pa su branile makroe
 ??  ?? devojke kojima su trgovali uglavnom su bile iz ukrajine i moldavije
devojke kojima su trgovali uglavnom su bile iz ukrajine i moldavije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia