Blic

Kako oružje sa Balkana stiže na Bliski istok

AZERBEJDŽA­NCI ŠVERCUJU NAORUŽANJE PREKO DIPLOMATSK­IH POŠILJAKA

- željka Jevtić

Trgovina oružjem - načini transporta i glavni igrači u višemilion­skim poslovima menjali su se poslednjih decenija. Dokumenta do kojih je “Blic” došao otkrivaju kako se danas odvija svetska trgovina oružjem. Na stotine dokumenata svedoče mnogo više od osnovnih podataka o tome koje se oružje najviše koristi u aktuelnim ratovima, ko kome izvozi, a ko najviše zarađuje. Depeše državnih institucij­a mnogih zemalja u koje je “Blic” imao uvid razotkriva­ju krajnje precizan mehanizam prodaje oružja za koji se sa sigurnošću može reći da je najsavršen­iji do sada. Razrađen da omogućava ne samo veću zaradu, već i da se stotine tona ubojitih sredstava prevoze gotovo svakodnevn­o, a da ne podležu nikakvim proverama i propisima.

Može se slobodno zaključiti da je jedan od vodećih distribute­ra oružja danas - Azerbejdža­n. Ova država posebno je aktivna na prostoru Balkana i koristi avio-kompaniju “Silki vej erlajnz” za prevoz oružja i municije. Reč je praktično o državnoj kompaniji sa jednom jedinom namenom - svetskom trgovinom oružjem i municijom.

Avioni „iljušin“, koji su poslednju godinu zbunjivali Nišlije dok je ogromna letelica sletala uz strašnu buku na lokalni aerodrom, ali i „boing 747“sa zelenim prugama za koje na beogradsko­m aerodromu niko nikada nije video da ulazi ijedan putnik osim pilota i kopilota - zapravo su letelice ove azerbejdža­nske kompanije. Dileme koja je vladala u domaćoj javnosti koji zapravo tovar prevoze više nema - po pravilu, nikad prazni, uvek puni oružja i municije.

Iz Beograda i Niša ovi avioni nijednom nisu uzleteli sa manje od 40 tona oružja, a najčešće je posredi tovar od

„BLIC“NABAVIO DOKUMENTA OD BUGARSKIH ANONIMUSA

105 tona. Kompanija „Silki vej“prevozi oružje poslednje tri godine, ali dokumentac­ijom do koje je “Blic” došao kada je reč o Srbiji, obuhvaćena je 2017. i deo 2016. godine. Poslednji mesec u koji se može imati uvid je jun. Azerbejdža­nski avioni su tokom juna najmanje devet puta odneli oružje preko Srbije. Letovi za koje postoji trag u evidenciji bili su 2,5, 6, 9, 10, 12, 19. i 30. juna. Tako je tokom samo jednog meseca preko Beograda i Niša put Bliskog istoka otišla najmanje 821 tona oružja. Samo jedan let Srbija - Saudijska Arabija odnosno Niš - aerodrom „Princ sultan“27. maja, natovaren sa 43 tone oružja, vredi 3.999.000 dolara. Uz let dva dana posle 29. maja, ukupna vrednost posla je 8.470.000 dolara.

Do podataka o svetskoj trgovini oružjem “Blic” je došao zahvaljuju­ći bugarskim „anonimusim­a“. Stupili smo s njima u kontakt posle informacij­e da je bugarska novinarka u oslobođeni­m delovima Sirije pronašla oružje iz svoje države koje je koristio ISIS, a da Bugarska nikada nije izvezla oružje u tu ratom zahvaćenu državu. Bugarski „anonimusi“, sudeći po dokumentac­iji, ishakovali su diplomatsk­e pošiljke i depeše ambasade Azerbejdža­na u Sofiji, u koju se slivala sva dokumentac­ija, ali i obezbeđiva­ni sigurni letovi za opasni tovar. „Anonimusi“su ishakovali ukupno 61 gigabajt različitih dokumenata; razmenjene mejlove aktera trgovine, originalna dokumenta različitih država: SAD, Izrael, Srbija, Bugarska, Češka, Hrvatska, Rumunija... ugovore trgovaca i kompanija, a tako i opis vrste ubojitih sredstava. Ilustracij­e radi, 61 gigabajt dokumenata kada bi se odštampao ne bi stao ni u poveći šleper.

Iako se činilo da će u dokumentac­iji biti najviše o prodaji oružja vezano za Bugarsku, prevarili smo se. Avioni “Silki veja” poleću iz Bakua u Azerbejdža­nu i prva, ujedno i najčešća, stanica na putu ka Bliskom istoku je upravo Srbija, Beograd i Niš, a potom tek Sofija. Oružje se prevozi i u Kongo, Izrael, ali maršruta i destinacij­a istovara je po pravilu Saudijska Arabija i Avganistan. Potom se avioni vraćaju u centralu u Azerbejdža­n.

Oružje prelazi granice nesmetano. Činjenica da tovar niko ne proverava u prvi mah izaziva nevericu. Krajnje “savršen” model trgovine osmišljen je da transport putuje po celom svetu sa statusom “diplomatsk­e pošiljke”. Tako su i ovi letovi zaštićeni jer su diplomatsk­i. Oružje sa pečatom diplomatsk­e pošiljke ima privilegov­an status, a ceo posao oslobođen je tako poreza i raznih naknada, a što je najbitnije čak i svake provere. Činjenica je da dodeliti diplomatsk­i status oružju jeste licemerje svih diplomatij­a i vlada, međutim, nije nezakonito. I to jer jednostavn­o nigde ne piše da oružje nije i ne može biti diplomatsk­a pošiljka, pa se tako zakon i ne krši. Međutim, u trgovini Azejrbedža­na i njihove kompanije ipak ima i propusta - ubojita sredstva se prevoze civilnim avionima („iljušin“i „boing“) i poleću sa civilnih aerodroma, a za vojne potrebe.

Prema IATA propisima, to nije dozvoljeno. Ipak, i ovde je pronađen model - kako bi se zaobišli svi kažnjivi propisi „Silki vej erlajnz“ne podnosi diplomatij­ama direktno zahtev, već podnosi zahteve za diplomatsk­o izuzimanje kroz lokalne agencije i kompanije. I tako su i prodavci i kupci zaštićeni. Sa dobijenim diplomatsk­im pečatima obezbeđeno je zeleno svetlo za tone oružja - bez naročite provere, a za učesnike trgovine - garancija da niko ne krši propise.

Nastavak sutra: Gde i koje oružje prodaje Srbija

 ??  ??
 ??  ?? oružje se prevozi „iljušinom“ili „boingom“
oružje se prevozi „iljušinom“ili „boingom“
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia