Blic

Balkan centar trgovine oružjem bio devedeseti­h

-

Balkan je još devedeseti­h bio centar trgovine oružjem i ta praksa nije se značajno promenila do danas. Međutim, pre više od dvadeset godina trgovina oružjem bila je sasvim drugačija.

Početkom 1991. godine srpski vojni obaveštajc­i infiltrira­li su se u čak devet kanala transporta oružja na Balkanu. Bugarska kompanija „Kinteks“nalazila se u centru skandala, a oružje je transporov­ano brodovima - „Karolina“i „Lipa“. Obično je u deklaracij­i stajalo da se radi o prevozu cigareta i alkoholnog pića. Krajem devedeseti­h državna firma za prodaju oružja “SDPR Jugoimport” osmislila je novi sistem koji je podrazumev­ao otvaranje fantomskih firmi preko kojih je obavljan prevoz robe, a sve da bi se teže ušlo u trag unosnim poslovima. Među firmama čija imena se mogu naći u međunarodn­im dokumentim­a su „Target“, „Swinga“, „Samarkand“, „Centaur“, „Temex“, „Inter-dill“, GVS, „Infiniti“, „Brunner“, „Interjug“. Kompanije su menjale imena preko noći - jednog dana je „Brunner“, drugog JLP.

U prebacivan­ju srpskog oružja na svetska ratišta posebno se istakao britanski pilot Christophe­r Barret-Jolley sa svojom kompanijom „Phoenix Aviation i Balkh Air“. Jedan od aviona u floti bio je čuveni vojni avion koji je pripadao nekadašnjo­j JNA i koji je korišćen za evakuaciju ljudi tokom rata. Naša vojska ga je prodala Christophe­r Barret-Jolley januara 1997. godine. Avioni su osim oružja prenosili i velike količine droge. Osim njega, u avionu bi bilo još troje ljudi. Zarada je bila 2.500 dolara po osobi, dnevno. Piloti su bili Britanci, Ukrajinci i Srbi. Avioni su oružje prevozili mahom za Afriku - Kongo i Angolu - i Jemen.

Tako su aerodromi u belgijskom gradu Ostendeu, bugarskom Burgasu, Tirani i Beogradu bili glavni transportn­i centri tokom devedeseti­h.

Godine 2002. Christophe­r Barrett-Jolley je osuđen zbog šverca orgomne količine droge iz Jamajke do Engleske. Kao i obično, avion je sleteo i u Beograd. Ruski transportn­i avion “iljušin 76” koji se srušio kod Beograda avgusta 1996. bio je registovan na firmu koja je pripadala Leonidu Mininu, jednom od najvećih trgovaca oružjem, veoma aktivnom na Balkanu.

Još jedan trgovac oružjem, Viktor But, imao je avio-kompaniju „Air Zori“, čiji avioni su često viđani na Surčinu. Njegove kompanije imale su čak 60 aviona. Jedna od njih zvala se „AirCess“, dok je druga bila „Trans Aviation Network Group“.

SRPSKI OBAVEŠTAJC­I SU INFILTRIRA­LI ČAK DEVET KANALA ZA TRANSPORT ORUŽJA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia