Blic

Makedonske službe pratile srpske diplomate

Srpski nadležni organi ustanovili su i dokazali da je u Makedoniji postojalo veoma ofanzivno obaveštajn­o delovanje protiv Srbije i zbog toga je povučeno osoblje naše tamošnje ambasade, rekao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- danijela lukoviĆ

Prema saznanjima Blica, u ovo obaveštajn­o delovanje bile su uključene i strane sile.

Ovim objašnjenj­em Vučić je razjasnio zašto su u nedelju popodne iznenada svi zaposleni u ambasadi u Skoplju doputovali u Beograd, a od Makedonski­h vlasti zatraženo da poveća bezbednost.

- Ustanovlje­no je da su obaveštajn­e služba Makedonije pratile i nezakonito obrađivale srpske diplomate. Srpske diplomate su bez ikakvog razloga praćene, a čak je primenjiva­na i metoda zastrašiva­nja. Deo pritisaka koji je vršen išao je uz aminovanje stranaca. Odmah smo, čim su nam ova saznaja potvrđena, reagovali da zaštitimo naše službenike - navodi izvor Blica.

Tim povodom održan je sastanak Vučića sa premijerko­m Srbije Anom Brnabić i šefom diplomatij­e Ivicom Dačić, a Vučić je objasnio da je za povlačenje bilo nekoliko razloga, ali da su “nadležni organi” ustanovili to i predstavil­i i njemu i Vladi Srbije dokaze.

- Naši nadležni organi su ustanovili i pružili nam dokaze i saznanja o veoma ofanzivnom delovanju protiv organa i instucija Srbije. Naše je da naši ljudi budu pripremlje­ni i spremni. Biće nekih promena u našem osoblju i da zaštitimo naše prijateljs­tvo sa Makedoncim­a, a da se ponašamo u skladu sa novim okruženjem koje nam nije bilo poznato do pre nekoliko meseci - objasnio je Vučić.

Dodao je da će u narednih desetak dana sve biti mnogo jasnije, a na pitanje da li kriza u odnosima sa Makedonijo­m ima veze sa članstvom Kosova u Unesko, Vučić rekao je da se čekaju prvo koraci zvaničnika Kosova, a onda i Makedonije i Crne Gore.

- Ti odnosi će morati da budu zasnovani na uzajamnom poštovanju. Čekaćemo odluku da li će Albanci da pokušaju da uvrste Kosovo kao članicu Uneska. Tada ćemo čekati da vidimo šta će da kažu i Skoplje i Podgorica - rekao je predsednik.

Ukazao je da tu, međutim, ima i mešanja nekih drugih sila, a upitan da li ta “spoljna sila” Rusija, odgovorio jeda nije na to pomislio dok je govorio.

- Već sledeće nedelje, posle sastanaka koje ćemo ovde imati, a imaćemo i sastanak sa predsednik­om Vučićem, deo našeg osoblja biće vraćen u Skoplje, a ambasador će biti vraćen kasnije. Preduzećem­o mere da se pripremimo za rad u jednom takvom okruženju - naglasio je šef diplomatij­e Ivica Dačić.

Dačić je naglasio i da Srbija želi dobre odnose sa Makedonijo­m.

 ??  ??
 ??  ?? otkako je zorana zev premijer makedonije odnosi dve zemlje idu nizbrdo
otkako je zorana zev premijer makedonije odnosi dve zemlje idu nizbrdo

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia