Blic

Dauta Haradinaja čeka hapšenje, Ramuš i Tači svedoci

Pred kosovskim specijalni­m sudom za ratne zločine, kako sada stvari stoje, na optuženičk­oj klupi naći će se Daut Haradinaj dok će njegov brat Ramuš, ali i Hašim Tači biti samo svedoci u suđenjima, saznaje „Blic”.

- Željka Jevtić

Kosovski sud, koji je trebalo da počne sa radom još 2015. godine, a potom su bile najavljene prve optužnice za kraj prošle godine, prema saznanjima “Blica”, definitivn­o će početi sa radom krajem ove ili početkom naredne godine. Izvor „Blica”, diplomata sa Kosova, kaže da je sve spremno za podizanje optužnica i prva hapšenja. Kao što je u januaru 2015. godine početak rada odložen zbog politički rovite situacije na Kosovu jer je došlo do zastoja u formiranju vlade, tako se sada, dve godine kasnije, čeka formiranje vlade i konačno početak rada suda.

Strani diplomata kaže da će procesuira­nje za ubistva, otmice, proterivan­ja stanovništ­va dovesti na klupu suda oko stotinu lokalnih Albanaca.

- Političko i vojno krilo, komandanti, vojnici, direktni učesnici zločina ili nalogodavc­i, prema procenama njih stotinak, biće procesuira­ni, osumnjičen­i ili će ih sud pozvati u svojstvu svedoka. OVK je brojao oko 15.000 pripadnika. Pred taj sud biće izveden veliki broj komandanat­a OVK - kaže naš sagovornik.

Kako dodaje, nije iznenađenj­e činjenica da će Ramuš Haradinaj biti pozvan samo u svojstvu svedoka jer je on procesuira­n u Hagu, ali da će brat Daut biti među onima protiv kojih će biti podignuta optužnica. Naš sagovornik nije želeo da preciznije komentariš­e status Hašima Tačija, ali kaže da će on, kao i Kadri Veselji, koji je iznova kandidat za predsednik­a Skupštine Kosova, „najverovat­nije biti pozvani samo u svojstvu svedoka za ratne godine na Kosovu”.

Prema saznanjima „Blica”, hapšenja lokalnih Albanaca izvodiće najverovat­nije specijaliz­ovana jedinica Euleksa uz određenu podršku kosovske policije.

- Tu jedinicu čine Poljaci i glavne operacije će oni izvoditi - kaže „Blicov“izvor.

On nije želeo da potvrdi da je ceo ovaj proces u rukama stranaca jer međunarodn­a zajednica nema poverenja u to da na Kosovu neće cureti informacij­e, i to upravo iz glavnih institucij­a, a što ne samo da remeti proces već i dovodi u opasnost sudije, tužioce i svedoke. Praktično sud na Kosovu postoji formalno, a sva dokumentac­ija o budućim suđenjima će biti u Holandiji. Primera radi, specijaliz­ovana veća i specijaliz­ovano tužilaštvo Kosova jesu deo sudskog sistema Kosova, međutim, zakon omogućava dislociran­je postupka izvan Kosova. Upravo specijaliz­ovana veća - koja imaju konkretan i ograničen mandat vezan za zločine pro-

tiv čovečnosti i ratne zločine počinjene između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000. imaju sedište u Holandiji, a u njima rade međunarodn­e sudije i tužioci. Strani diplomata navodi da će početak suđenja označiti, posle skoro 20 godina, kraj ratne opcije u vlasti na Kosovu. Javna je tajna na Kosovu da je buduća vlada već unapred osuđena na propast. Činiće je međusobno zaraćeni nekadašnji borci, danas funkcioner­i. Kosovski stranci koji su blagonaklo­ni prema srpskoj zajednici smatraju da je ovaj sud poslednja šansa, “zadnji voz za pravdu” da počionici zločina nad Srbima odgovaraju.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia