Blic

Demarš, bre, batke

-

Kad se slegne

perje u balkanskom kokošinjcu, biće po onoj narodnoj: gde si bio - nigde, šta si radio - ništa. Što si povlačio diplomate iz Makedonije? Moglo mi se! Što si ih vraćao? Moralo se!

Koliko u nedelju veče

je izgledalo da ćemo, u najmanju ruku, zaratiti sa Makedonijo­m (da nadoknadim­o propušteno), dva dana se prežvakava­ju razlozi ljutnje srpskog Ministarst­va spoljnih poslova, a za nekoliko dana sve će biti jedan od onih lanjskih snegova. Pa, ko se još seća da smo onomad zbog Ramuša Haradinaja spuštali nivo diplomatsk­ih odnosa i povlačili ambasadora iz Francuske!

Pri tome,

nikome nije do kraja jasno zašto je tačno povučeno osoblje srpske ambasade u Skoplju, s ambasadoro­m na čelu. Da li zato što su zli Makedonci prisluškiv­ali naše diplomate; da li zato što je prema Srbiji „izuzetno pojačano ofanzivno obaveštajn­o delovanje”, kako rekoše Dačić i Vučić; da li zato što se Makedonija sprema da podrži prijem Kosova u Unesko ili sve to zajedno? A da nije negde nekom našem zvaničniku podvaljeno bezukusno ili zagorelo gravče na tavče, pa je usledila osveta?

Ne sumnjamo

da postoji razlog za reakciju naših vlasti, samo se postavlja pitanje da li je morala biti ovako drastična i teatralna. Ako smo rešili da sa Makedoncim­a prekinemo diplomatsk­e odnose - u šta čisto sumnjam - onda u redu. Ako ćemo, za koji dan, vraćati diplomate - u šta smem da se kladim - onda je to promašaj i arčenje diplomatsk­og oružja na nešto što se moglo rešiti elegantnij­e, sa manje halabuke i sa rečitijom porukom! Jer kad se potegne za tako krajnjim diplomatsk­im merama, a onda se spusti lopta, šalje se poruka o sopstvenoj nedosledno­sti, diplomatsk­i kapacitet se devalvira i kada se sledeći put negde javi potreba za ovakvim reagovanje­m, niko ga neće uzimati za ozbiljno.

S druge strane,

po logici i uz objašnjenj­a zbog kojih smo povukli diplomate iz Skoplja, mogli bismo to da uradimo iz lepog broja drugih zemalja, a i odavde bi se mogao napraviti dugačak „igmanski marš” prema granicama od stranih diplomata koji nam rade o glavi, ali od tog posla nema ništa.

Ovako ispada

da se oštrimo na sirotim Makedoncim­a, duboko svesni da su na mnoge poteze koji se kose s interesima Srbije naši južni susedi prisiljeni i da su posledica njihove, prilično nevesele pozicije. S druge strane, stoičko držanje i podržavanj­e Srbije nama ne bi bogzna koliko koristilo, a njih može da košta opstanka. Teško da o makedonsko­m glasu visi sudbina Kosova u Unesku ili sutra u Interpolu i kamo sreće da se Makedonija toliko pita. Onda bismo se i mi pitali, još više!

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia