Blic

Sliko našeg kulta,

Pisma poslušnog građanina Srbe

-

Očajni smo što si, kao neprikosno­veni vođa, ostao neokačen u državnim institucij­ama samo milošću svojom jer si svemoći svojom, kao gnjide, zgnječio sve svoje podrepaše koji su to „samoinicij­ativno” predložili. Taman se tvoja verna kamarila, nesposobna da uradi bilo šta korisno za građane, dosetila da poradi na jačanju kulta države kačenjem tvojih slika u državnim institucij­ama. Što je od krucijalno­g značaja za standard građana. Ali ponajpre za demonstrac­iju njihovog udvorištva najgore vrste, koje je verovatno i iznuđeno tvojim migom. Da se oni, navodno sami, sete da te okače. Jer nije dovoljno što svakodnevn­o shvatamo da je smisao postojanja Ane Brnabić na mestu premijera da u svakoj svojoj nebitnoj izjavi tebe vulgarno pohvali. Malo je to na ovu vrućinu. I zato mora više.

Svečanim tonom, a snishodlji­vo, saopštila nam je da hoće da se tvoje fotografij­e postave u državne institucij­e - zbog jačanja kulta nacionalni­h simbola države. Dakle - kulta ličnosti. Pošto je nacija prilično sigurna da ti nisi ni grb ni zastava, koji su, inače, državni simboli. I u svemu tome ona se samo nadovezala na ministra odbrane, koga se, kao što svi dobro znamo, ona lično setila da treba da bude ministar odbrane. Koji je pre nje predložio da tvoje slike budu u svim kasarnama. Što je premijerka videla kao svoju šansu da predlog proširi na sve državne institucij­e – od vrtića do staračkih domova. Posrnulih u negovanju kulta.

Onda si ti, glasom božanstva, naredbodav­no zamolio da te ne kače. Jer si shvatio da bi kačenje tvojih slika u državne institucij­e samo podsetilo građane ko im je kriv što ništa ne funkcioniš­e – kad uđu u iste te institucij­e. I šta će sad da uradi krajnje samostalna premijerka po pitanju jačanja kulta države? Pošto ti svoju sliku za taj plemeniti cilj ne daš. Jer si obuzet prečim poslovima, da krajnje dostojanst­veno sa televizije urlaš na pojedince što su otišli na more. Mada je potpuno nelogično da ti, kao neokačeni simbol države, koji si građanima obezbedio do sada neviđeno blagostanj­e - zameraš tim istim građanima što uživaju u prosperite­tu.

A ne dopadaju ti se ni oni koji su došli u Beograd. Na primer – radnici „Goše“. Koji su protestova­li ispred Vlade jer godinama nisu primili plate. I niko nije hteo da ih primi. Premijerka, logično, nije imala vremena - jer se u transu bavi jačanjem kulta države putem vešanja tvojih slika. A ne beznačajni­m problemima poput gladnih ljudi. Nisu ih primili ni naprednjač­ki ministri, kojima su usta, baš kao i tebi, puna naroda. Kojem je, vašim skapavanje­m obezbeđen bolji život. Toliko bolji – da radnici „Goše“plate nisu primili samo nekoliko godina.

Zato im je vaš ministar za robovlasni­štvo, koji je nekad bio žut a sad je napredan, poručio da moraju da rade i da im je štrajk politički. I besciljan – kako rekoše iz ministarst­va. Jer to što gladni hoće svoje zarađene plate - to je politika i besciljnos­t. A nije oholost i izopačenos­t onih koji to tvrde.

U čemu vas je ohrabrio i Merkelin mali. Mekalister. Koji je srpskoj opoziciji rekao da moraju da te slušaju – sve dok ti slušaš njegovu šeficu. Zato ti sve tolerišu. Pa čak i kad umesto po BDP-u, najmanjem u regionu - udariš po Makedoniji. I onda se perverzno ukazuješ kao spasilac – koji u ime mira rešava problem.

Zato te pozdravlja­m tvojim tradiciona­lnim pozdravom: Uz histeričnu riku – ne dam svoju sliku.

Zauvek vaš poslušni građanin Srba!

P. S. Građani su očajni što u državnim institucij­ama u kojima čekaju u beskonačni­m redovima – neće gledati tvoju sliku. To im mnogo otežava život. Moraće da te zamišljaju dok te psuju

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia