Blic

Karić ljut na Vučića jer ga je odbio za PKB

- danijela lukoviĆ

Biznismen i lider Pokreta snaga Srbije Bogoljub Karić naljutio se na predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića jer mu nije dao zeleno svetlo da mimo tendera i po ceni koju je sam odredio kupi Poljoprivr­ednu korporacij­u Beograd, čuveni PKB, saznaje „Blic“.

Karić je, prema našim informacij­ama, naumio da preuzme jedan od najvećih i najstariji­h poljoprivr­ednih kombinata u Srbiji za četiri i po puta nižu cenu od njegove realne vrednosti, odnosno za oko 30 miliona evra. Za istu firmu zaintereso­van je i vlasnik MK grupe Miodrag Kostić, a njegova ponuda je čak četiri puta veća od Karićeve.

Bogoljub Karić se, kako saznajemo, nedavno požalio prijatelji­ma da mu predsednik Srbije ne da da preuzme PKB pod uslovima koje je on sam smislio.

- Karić je bio strašno ljut, vajkao se i najbližim saradnicim­a da Vučić ne dozvoljava biznismeni­ma koji su zadužili zemlju da rade. Rekao je da smatra da bi to preduzeće trebalo da pripadne njegovoj porodici i da bi država to trebalo da im omogući - kaže naš izvor.

Tim povodom Karić je nedavno, kako je sam ispričao, bio na sastanku u Predsedniš­tvu, ali je Andrićev venac napustio vrlo nezadovolj­an.

- Danima je posle pričao da smatra da bi PKB trebalo da kupi njegova porodica i to po onoj sumi koju je on sam odredio, i da bi to moglo da se odradi i mimo tendera i uobičajene procedure. Požalio se i da je razgovor sa Vučićem na momente bio vrlo neprijatan i da takav tretman nije očekivao. Dobio je odgovor da će se sve rešiti po zakonu, na tenderu, a da će biti izabrana najpovoljn­ija ponuda - kaže naš izvor.

Vlada Srbije je procenila vrednost PKB-a na 145 miliona evra, a prema saznanjima „Blica“, Karićeva ponuda daleko je ispod realne vredosti PKB i iznosi samo 30 miliona!

- Za istu firmu je zaintereso­van i predsednik MK grupe Miodrag Kostić, a onoliko koliko je on spreman da izdvoji za PKB nije daleko ispod realne vrednosti. Karić, međutim, nudi četiri puta nižu sumu uz izgovor da nije u prilici da izdvoji više para, ali i uz obrazložen­je da tako nešto zaslužuje jer je toliko toga učinio za otadžbinu i da ona sad treba deo da mu vrati - kaže naš izvor. Kako otkriva naš sagovornik, potpuno suprotna situacija dešava se sa traženjem koncesiona­ra za Aerodrom „Nikola Tesla“, a za koji su inostrane firme ponudile Srbiji daleko više novca nego što se očekivalo. - Među prve četiri firme koje su se javile su ciriški aerodrom, koji je u vlasništvu grada Ciriha i istoimenog kantona, kao i po jedna indijska, korejska i francuska firma. Biće vrlo teško odlučiti kome je najbolje da Srbija da koncesiju. Vučić je veoma zadovoljan ponudama koje su stigle na adresu našeg aerodroma jer su veoma dobre, i za 100 miliona

evra iznad očekivanih, dok Karić hoće PKB za 100 miliona evra manje od procenjene vrednosti - objašnjava naš sagovornik.

Komentariš­ući naša saznanja, ekonomista Mlađen Kovačević upozorava da je jako važno štititi državne interese.

- Protiv sam prodaje PKB-a, ali ako već mora i ako je država tako odlučila, smatram da je bolje da ga kupe domaće kompanije. Sve mora da bude odrađeno po slovu zakona, mora da se izabere najpovoljn­ija ponuda - napominje Kovačević.

 ??  ?? pkb u brojkama: . hektara obradive zemlje,
. grla stoke, . zaposlenih
pkb u brojkama: . hektara obradive zemlje, . grla stoke, . zaposlenih
 ??  ?? kostiĆ nudi više novca, ali i to je ispod vrednosti pkb-a
kostiĆ nudi više novca, ali i to je ispod vrednosti pkb-a
 ??  ?? vlada je procenila vrednost pkb-a na miliona evra, kariĆ nudi , a kostiĆ miliona
vlada je procenila vrednost pkb-a na miliona evra, kariĆ nudi , a kostiĆ miliona

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia