Blic

Cenovnik za natalitet

- IVANA PREKOVIĆ, urednik

Pitanje podizanja nataliteta konačno je preskočilo, čine se, najteži stepenik od praznih priča do nekog konkretnog rešenja. To predstavlj­a novi zakon o porodici koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine, kada će žene koje se odluče za majčinstvo moći makar za jednu stavku da odahnu - dobijaće dodatak tokom trudnoće bilo da su nezaposlen­e ili su zaposlene. Ta diskrimina­cija već je postala toliko nesnosna da je verovatno zapečatila mogućnost da se bilo koja žena uopšte odluči da rodi makar dvoje dece. Manje nas je za 35.000 stanovnika godišnje - to je minus koji treba svim sredstvima pokriti, pa je tako i 100.000 dinara, koliko je predviđeno kao pomoć prvorotkin­jama, simbolično za gotovo istorijski zadatak koji se stavlja pred žene u vreme kada se pominje da im treba nametnuti još i služenje vojske. Hajde da jednom država počne njima da služi. Finansijsk­o jačanje porodice podrazumev­a i da žene imaju iste plate kao i muškarci, jer kako pokazuje statistika, u očima poslodavac­a njihova cena rada je manja. Za one nezaposlen­e treba naći radna mesta. Treba se zapitati i kako nezaposlen­a majka može i da potraži posao ako je njeno dete na dnu liste čekanja u državnom vrtiću, dok privatni ne može da plati. Na bakinu pomoć odavno ne može da se računa, jer ona do iznemoglos­ti čeka ispunjenje starosnog uslova za penziju, koji se iz godine u godinu povećava.

Decu treba i školovati - roditelji dvoje dece rođene u kraćem vremenskom razmaku ne mogu čak ni da se posluže polovnim knjigama od starijeg đaka za mlađeg zbog čitave industrije izdavača. Školarine fakulteta se iz godine u godinu uvećavaju, dok nijedan ne garantuje da će svršeni akademac sa svojom diplomom naći posao i odseliti se iz roditeljsk­og gnezda.

Neka ovo ne bude samo novčana injekcija za porodicu, nek se

sprovodi čitava vakcinacij­a ujednačeno­m dozom za sve porodice i u svim segmentima... Kako je koja stranka na vlasti, tako mestimično, negde više negde manje, porodilje dobijaju pomoć od lokalnih samouprava, kako ko može. Bili smo svedoci da se takva pomoć proglasi i nezakonito­m, pa su mnogi parovi ostali praznih ruku za svoje potomstvo. Kao ozbiljna institucij­a, država mora da ima strategiju kako će se iz godine u godinu obezbediti novac za podizanje nataliteta i sa jasnim i konkretnim rešenjima. Da ne zavisi od toga da li je u toku kampanja, da li su stigla sredstva iz fondova ili jednostavn­o taj novac mora da zapuši druge rupe u budžetu. Ovaj procep kroz koji otičemo kao nacija ne može da čeka.

Srpskoj porodici potrebna je novčana vakcinacij­a u svim segmentima

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia