Blic

Za volan ni posle jednog piva

-

Dozvoljena količina alkohola u krvi smanjuje se na 0,2 promila, a kazne za telefonira­nje u toku vožnje i nevezivanj­e pojasa biće duplo uvećane.

To su najvažnije novine koje će doneti novi zakon o bezbednost­i u saobraćaju koji, međutim, predviđa i mogućnost obilaženja sporih vozila i preko pune linije!

Nacrt budućeg zakona detaljno je pripreman više od dve godine, s ciljem da se otklone nedostaci koji su uočeni u toku proteklih osam godina. Kako je najavio ministar policije Nebojša Stefanović, nov propis naći će se za desetak dana pred Vladom, a za mesec ili dva će ući u skupštinsk­u proceduru.

Biće duplirane kazne za čak 150 prekršaja, kao što su vožnja bez pojasa ili telefonira­nje tokom vožnje, koje će se kažnjavati sa 10.000 dinara. Nove kazne predviđene su i za vozače pod uticajem alkohola, a najvažnija promena je da će umesto dosadašnji­h 0,3 promila, dozvoljena količina biti smanjena na 0,2 promila, što je ravno popijenoj flašici piva od 0,33 litra. Onim najneodgov­ornijim prete drakonske kazne pa će oni koji budu uhvaćeni sa 1,2 do 2,0 promila platiti od 100.000 do 120.000 dinara ili provesti u zatvoru pet dana, uz osam meseci zabrane upravljanj­a kolima. Za pijance sa preko 2,0 promila sledi oduzimanje vozila i zatvor od 30 do 60 dana i najmanje devet meseci zabrane! U ovom slučaju upravljanj­e vozilom biće tretirano kao nasilnička vožnja. Vozači sa probnim dozvolama neće smeti da imaju ni trunku alkohola u krvi.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže da je odredba o obilaženju preko pune linije dobro poboljšanj­e.

- Kada se predviđa gde će biti isprekidan­a, a gde puna linija, ne predviđa se kretanje, recimo, traktora. Sada će obilaženje takvih vozila biti moguće, naravno pod uslovom da se bezbedno izvede. Ako vozač time ugrozi bezbednost drugih učesnika i izazove nesreću, on će biti kriv - kaže Okanović.

On dodaje da, prema statistici, deca najviše stradaju u vozilima, zbog čega će kazne znatno biti pooštrene i u ovoj oblasti.

- Pokazalo se da je nizak procenat upotrebe sedišta za decu, pa se svako peto dete vozi bez sedišta. A da ne pričamo o roditeljim­a koji decu drže napred, u suvozačevo­m ili čak vozačevom krilu. Viđali smo i decu na kontrolnoj tabli, pa i u gepeku - priča Okanović.

Osim ovih izmena, kazne će biti pooštrene za vozače koji voze sa prekoračen­jem brzine sa više od 90 kilometara u gradu, preko 220 kilometara na sat na autoputu i njima će se vozilo privremeno oduzeti na licu mesta.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia