Blic

Kad trojke kreću u školu, pomoć stiže sa svih strana

- zlatko Čonkaš

Dok se mnogi roditelji preznojava­ju zbog troškova pred novu školsku godinu, to breme sa osmehom podnose Jovovići iz Novog Sada, čiji Lana, Sara i Luka u petak kreću u prvi razred.

U domu porodice Jovović iz Novog Sada ove nedelje je mnogo veselije nego inače zato što sedmogodiš­nji Lana, Sara i Luka polaze u prvi razred osnovne škole „Dušan Radović”. Pripremaju se knjige, sveske i razni školski pribor, a simpatične trojke šepure se sa novim školskim torbama.

Njihovi roditelji Nebojša (36) i Violeta (37) kažu da je skoro sve spremno za veliki korak u malim životima njihove dece koja su rođena kao prve novosadske trojke u 2010. godini.

Skromno kažu da sa njihovim primanjima ne mogu da zadovolje sve dečje prohteve pored tekućih troškova, a sve zbog stambenog kredita koji su bili primorani da podignu kada im je stigla prinova. Nebojša radi kao fudbalski trener za decu u novosadsko­m FK Proleter, koji se takmiči u prvoj srpskoj ligi, a Violeta predaje biologiju u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj” u Sremskoj Kamenici.

- Ipak, ne žalimo se. Lepo nam je i deca su nam skromna, što nas čini veoma ponosnim. Imamo sve što nam je neophodno za normalan život, a veliku podršku nam pružaju i roditelji, koji su uvek tu da na bilo koji način priskoče u pomoć - priča nam Nebojša.

Napominje da je sve stvar dobre organizaci­je kako bi sredstva kojima raspolažu iskoristil­i na najbolji mogući način.

Njegova supruga Violeta ipak priznaje da ne bi mogli sami da isfinansir­aju polazak mališana u školu.

- Lani i Sari smo kupili školske torbe za oko 6.500 dinara, a Luka je svoju dobio na poklon. Jedan komplet knjiga smo dobili od

roditelja, jedan ćemo dobiti od države zato što imamo trojke, a jedan ćemo nabaviti kada počne škola. Kupili smo svakome po tri sveske, i to je oko 1.000 dinara, ali obustavili smo nabavku dok ne čujemo šta tačno zahteva učiteljica - objašnjava nam Violeta.

Dodaje da su Lani i Sari kupili i nove patike za školu za oko 1.000 dinara, ali da za Luku u tom momentu nije bilo broja na sniženju.

- Na garderobu dajemo malo novca. Većinu stvari razmenjuje­mo sa prijatelji­ma i rodbinom. Deca brzo sve prerastu pa su te stvari očuvane - priča nam skromna Violeta.

Nebojša borbeno dodaje da se trude da njihovim mališanima ništa ne zafali, te da je štednja na prvom mestu.

- Trudimo se da isfinansir­amo sve vannastavn­e aktivnosti i da decu vodimo jednom godišnje na more. Kada se vratimo sa letovanja, otvorimo novu kovertu i polako štedimo do sledeće godine, pa onda Jovo nanovo - priča nam Nebojša.

 ??  ?? veĆ isprobavaj­u svoje školske torbe
veĆ isprobavaj­u svoje školske torbe
 ??  ??
 ??  ?? novosadske trojke lana, sara i luka spremni za prvi razred
novosadske trojke lana, sara i luka spremni za prvi razred

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia