Blic

Lažnim odeljenjim­a čuvali nastavnike

-

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da su prethodnih godina u školama u Srbiji pravljena „lažna odeljenja” sa malim brojem učenika kako bi se sačuvala radna mesta u prosveti, te da se tome moralo stati na put.

U školama u Srbiji od ove školske godine biće 800 odeljenja manje, što treba uzeti sa rezervom jer, kako tvrdi, nisu koristili dobru metodologi­ju.

Za tehnološke viškove u prosveti nastale zbog smanjenja broja odeljenja on rešenje vidi u odlasku u penziju svih starijih od 65 godina, kao i u otpremnina­ma i prekvalifi­kaciji.

- Imate u osnovnim školama da je prosek đaka po odeljenju 19,2, a zašto nije kvalitet nastave na tom nivou? Zašto nemaju svi četvorke ili petice u školi? Znate, 19 đaka po odeljenju, to nema ni u jednoj evropskoj zemlji, to je u privatnim školama privilegij­a - pojašnjava ministar.

Podseća da po zakonu odeljenja treba da imaju 25 učenika i pita zbog čega su se svih prethodnih godina pravila lažna odeljenja sa malim brojem đaka.

Sve je to bilo zarad zaposlenos­ti, đaci su tu bili u trećem planu. Moramo naučiti naše ljude da postoji prekvalifi­kacija, da postoje otpremnine - obezbeđeno je 1.200, da oni koji imaju 65 godina treba da idu u penziju - naglasio je ministar.

On kaže da takvih u sistemu ima oko 900 i da im aktuelni Zakon o radu to dozvoljava, ali da će ih poseban leks specijalis naterati da odu u penziju. U sistemu ima i nastavnika, kako kaže, koji nemaju normu, ali godinama primaju platu. Tanjug

 ??  ?? ministar mladen šarČeviĆ
ministar mladen šarČeviĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia