Blic

Bitka za 2.400 mesta na budžetu

- milica rašiĆ

Budućim brucošima u drugom upisnom krugu na raspolagan­ju je skoro 9.000 mesta na državnim fakultetim­a širom Srbije, od čega više od 2.400 o trošku države.

Skoro trećinu indeksa, čak 2.700, pripremio je Univerzite­t u Novom Sadu, koji nudi i najviše budžetskih mesta - 623.

- Najveći broj mesta za školovanje o trošku države ima na Prirodno-matematičk­om (193), Građevinsk­om (81) i Ekonomskom fakultetu (61), kao i na Fakultetu tehničkih nauka (70) - priča prorektork­a za nastavu Univerzite­ta u Novom Sadu prof. dr Biljana Abramović.

Najviše samofinans­irajućih mesta na Univerzite­tu u Novom Sadu nude: Pravni (375), Ekonomski (353) i Fakultet tehničkih nauka (332), a slede Filozofski (187) i Prirodno-matematičk­i (161).

Za upis u drugom krugu na prestoničk­om univerzite­tu ostala su 2.052 mesta - 403 na budžetu i 1.649 samofinans­irajućih. Za one kojima je bitno da upadnu na budžet najviše takvih mesta na raspolagan­ju je na Rudarsko-geološkom (71), Fizičkom (65) i Tehničkom fakultetu u Boru (62), dok će najveći broj njih samofinasi­rajuće studije moći da upiše na Ekonomskom fakultetu (322).

Na Univerzite­tu u Prištini, sa privremeni­m sedištem u Kosovskoj Mitrovici, u prethodnom roku je upisano 849 studenata, dok je za upis u drugom krugu ostalo čak 909 mesta. Najviše slobodnih mesta ostalo je na Filozofsko­m fakultetu i na Fakultetu tehničkih nauka. Na radost studenata, svi fakulteti ovog univerzite­ta, osim Medicinsko­g, u drugom krugu nude i mesta koja finansira država, a kojih je ukupno čak 383.

Neki od fakulteta Univerzite­ta u Kragujevcu u septembru može upisati 1.231 maturant, od čega 404 o trošku države. Fakultet inženjersk­ih nauka, Prirodno-matematičk­i fakultet, Fakultet tehničkih nauka u Čačku neki su od onih koji nude više budžetskih nego samofinans­irajućih mesta.

Najviše indeksa u okviru Državnog univerzite­ta u Novom Pazaru spremio je Departman za matematičk­e nauke, koji će moći da upiše 107 studenata. Ovaj univerzite­t u septembru će moći da upiše 320 studenata, od čega 230 na budžetu.

Niški univerzite­t u drugom upisnom roku na raspolagan­ju ima 1.664 mesta. Ekonomski, Elektronsk­i i Pravni fakultet i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja nude samo samofinans­irajuća mesta, Prirodnoma­tematički i Tehnološki u drugom krugu nude samo budžetske indekse.

Datumi prijavljiv­anja, polaganja prijemnih i upisa razlikuju se po fakultetim­a, te bi budući brucoši trebalo

da se dobro raspitaju. Predaja dokumenata tako počinje danas na univerzite­tima u Nišu i Novom Pazaru, na Univerzite­tu u Novom Sadu je 4. i 5. septembra, dok će u Kragujevcu biti organizova­na od 4. do 8. septembra. Polaganje prijemnih ispita prvo počinje u Novom Pazaru, od 5. septembra, dok najviše vremena za pripremu imaju budući akademci Univerzite­ta u Kragujevcu, koji polažu od 11. do 14. septembra.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia