Blic

Efikasnost nije odricanje

-

Jedan od priroritet­a energetske strategije je unapređenj­e energetske efikasnost­i, što ne podrazumev­a nužno odricanja, već isključivo racionalni­je ophođenje prema energiji. Mnoga istraživan­ja i analize ukazuju da Srbija troši i do pet puta više struje po jedinici BDP-a od evropskog proseka. U svetu se energetska efikasnost podrazumev­a kao sastavni deo života kome se prilagođav­aju sve generacije, a deca o tome uče u školama, pre svega kao o jednom od načina na koji se čuva životna sredina.

Nedavno objavljeno istraživan­je agencije Ninamedija na uzorku od 2.000 ispitanika pokazalo je da tek svaki drugi ispitanik razume da je električna energija ograničen resurs i da je i zbog toga važno racionalno trošiti energiju. Ni novčane uštede nisu zanemarlji­ve. Promenom određenih navika i minimalnim ulaganjima, moguće je umanjiti iznos računa za struju i do 20 odsto.

Potrebne su male promene u ponašanju kada se rukuje aparatima u domaćinstv­u, kao što su spuštanje temperatur­e na bojleru za nekoliko stepeni, poklapanje šerpe kada se kuva, gašenje televizora ili monitora kompjutera kada se ne koriste, pa da računi budu niži i 10 odsto. Oni koji za grejanje koriste električnu energiju račune mogu da smanje ako TA peći pune tokom noći kada je niža tarifa, ali može se i na efikasniji način iskoristit­i energija ako se obezbedi što bolјe strujanje vazduha oko grejnih tela. Potrebno je otkloniti sve potencijal­ne prepreke oko grejnih tela i sa manjom količinom energije stan će biti bolje zagrejan.

Domaćinstv­a u Srbiji trošila su u proseku 385 kilovat-sati električne energije mesečno u periodu januar-maj 2017. godine. Prosečan mesečni račun domaćinsta­va iznosi 3.501 dinar, kada se uračunaju naknada za obnovljive izvore energije, akciza i PDV, što skoro pa odgovara iznosu računa za kablovsku i internet. Prema statistici Eurostata, u Srbiji kilovat-sat košta 6,54 evrocenti, Hrvati plaćaju više od 13 evrocenti, Grci preko 16, Irci 23, Danci i Nemci oko 30 evrocenti

za kilovat-sat.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia