Blic

Umesto da mu naplati vožnju, taksista dao donaciju za Kosovo

-

Da se dobro dobrim vraća uverio se i najpoznati­ji francuski humanitara­c, Arno Gujon, koji već 13 godina pomaže Srbima u enklavama na Kosovu i svojim delima inspiriše druge - umesto da plati vožnju taksisti, dobio je od njega donaciju.

Naime, njegov rad prepoznao je beogradski taksista, koji Gujonu pre dva dana nije naplatio vožnju, već je sam dao 20 evra, a svoje oduševljen­je ovim potezom podelio je na na svom nalogu na Tviteru.

- Prijatno sam se iznenadio kada sam ušao u taksi. Taksista me je prepoznao i onda smo razgovaral­i o KIM. Rekao mi je da je poreklom iz Prijepolja, ali da je već bio par puta na Kosovu, gde je obišao srpske svetinje i sela. Na kraju vožnje kada sam izvadio novčanicu da mu platim, on mi kaže: „Ne, ne, ne dolazi u obzir“. I onda je izvadio 20 evra i dao mi ih je rekavši: “Za našu braću dole” - priča Gujon. Nešto slično se, kaže, dogodilo i kada je vodio decu iz enklava na KIM na more kada mu je prišla jedna Srpkinja iz Kanade i dala 100 evra da mališanima kupi sladoled.

- Ima mnogo humanih ljudi i drago mi je što sam to ilustrovao i pokazao da humanost i dalje postoji i da je ona mnogo prisutna u Srbiji - kaže Gujon, složivši se sa konstataci­jom da se lanac humanosti i dobrote može pokrenuti ličnim primerom. Skromno kaže da nije bogataš koji svojim novcem pomaže, već samo organizato­r humanitarn­e pomoći koji okuplja ljude i realizuje akcije.

U prethodnih 13 godina predstavni­ci udruženja “Solidarnos­t za Kosovo”, čiji je Gujon osnivač, organizova­li su preko 40 konvoja humanitarn­e pomoći u vrednosti preko 3,5 miliona evra, realizoval­i više projekata sa Eparhijom raško-prizrensko­m, renovirali 26 škola, izgradili tri farme, jednu mlekaru, fabriku za pasterizac­iju voća i povrća, pomogli više crkava i manastira. Tanjug

 ??  ?? dobrotvor: arno gujon sa mališanima na kosovu
dobrotvor: arno gujon sa mališanima na kosovu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia