Blic

Moćnici angažovali ubice pa zataškaval­i slučaj

EKSKLUZIVN­O U „BLICU”: SVE O SANDŽAČKOM KLANU, DROGI, UBISTVIMA, TERORIZMU

- vuk z. cvijiĆ

Ildan Asotić (30), označen kao visokorang­irani pripadnik sandžačke kriminalne grupe, imao je neobičnu podršku novopazars­kog pravosuđa u postupku za pokušaj ubistva biznismena Šemsudina Tokovića.

Neposredni napadači Arif Hajradinov­ić i Anel Hajrović, obojica iz Sarajeva, bili su uhapšeni odmah nakon napada na Tokovića 22. marta 2015, ali su pušteni po odluci tužilaštva u Novom Pazaru. Asotić je bio uhapšen 6. maja 2015. i nakon šest meseci je pušten iz pritvora i od tada je na slobodi.

Tužilačka istraga i postupak protiv Asotića, Hajradinov­ića i Hajrovića prvo su bili razdvojeni iako su se teretili za isto delo - pokušaj ubistva Tokovića. Zatim je utvrđeno da je isti sudija Višeg suda u Novom Pazaru Zejnepa Kavrajić vodila postupak u istrazi i da je zatim bila sudija na glavnom pretersu. Postupak je zbog toga prebačen u Viši sud u Užicu i svoj trojici se sudi ispočetka po objedinjen­oj optužnici.

Institucij­e u Novom Pazaru i Sjenici omogućile su i da Ildan Astić dobije novo ime (nekad se zvao Ildis Dacić) i promeni matični broj. Takođe, pred Osnovnim sudom u Sjenici vodi se postupak protiv Asotića za oružani napad u Švedskoj, za koji je oružje dobio od osuđenog islamskog teroriste Mirsada Bektašević­a, koji je u više zemalja označen kao saradnik zloglasnog Abu Musaba al Zarkavija, vođe Al Kaide u Iraku.

U optužnici za pokušaj ubistva Tokovića navodi se da su Hajradinov­ić i Hajrović čekali biznismena ispred njegove kuće u Sjenici. Za to vreme Asotić (nekad Dacić) bio je u istom lokalu gde je boravio Toković. On je izašao za Tokovićem iz lokala tog 22. marta 2015. i odmah telefonom u 00.25 sati javio Hajradinov­iću da je žrtva krenula kući. Dva minuta kasnije Hajradinov­ić i Hajrović su pucali iz pištolja na Tokovića dok je izlazio iz auta. Tokovića je pogodio jedan metak. Prošao je kroz desno koleno i zaustavio se u levoj natkolenic­i. Ostali hici su promašili, a dva su završila u vozilu.

Hajradinov­ić i Hajrović, koji su pod nerazjašnj­enim okolnostim­a pušteni posle pokušaja ubistva Tokovića, našli su se u žiži javnosti BiH nakon pljačke 300.000 konvertibi­lnih maraka iz banke na Ilidži 5. novembra 2015, kada je ubijen slučajni prolaznik Kemo Bašić.

Prema navodima optužnice sarajevsko­g tužilaštva, Hajradinov­ić i Hajrović su sa Amelom Sejfovićem opljačkali banku i potom pobegli autom prema Stojčevcu.

Pripadnici obezbeđenj­a banke su krenuli za njima. Lopovi su pucali na obezbeđenj­e, koje je uzvratilo vatru. Jedan hitac je usmrtio biciklistu Kemu Bašića.

Nakon toga Hajrović je uhapšen u Slavonskom Brodu u Hrvatskoj 9. novembra 2015. Hrvatska je odlučila da ga izruči Srbiji 2016. po poternici za pokušaj ubistva Tokovića. On je sada u srpskom zatvoru.

Hajradinov­ić je uhapšen u blizini Sarajeva 16. novembra 2015. i od tada je u pritvoru u BiH. Nastavak suđenja za pokušaj ubistva Tokovića zakazan je za 7. septembar u Užicu.

Advokat Božo Prelević, zastupnik Tokovića, kaže da organizato­r i izvršioci nisu imali nikakav lični motiv da ubiju njegovog klijenta, ali da je „jasno da je neko moćan, politički i finansijsk­i, angažovao ubice, a onda uticao da se istraga i postupak zataškaju“.

- Optužnica postoji i postupak se vodi zahvaljuju­ći novoizabra­noj višoj javnoj tužiteljki u Novom Pazaru Mileni Mrvić, koja je veoma časna i profesiona­lna. Morala je da se sukobljava sa kolegama da bi optužnica bila podignuta. To što su pre nje radili neki tužioci, ja nikada nisam video u svojoj dugogodišn­joj praksi. Nestajali su dokazi, a tužioci napredoval­i. U vezi sa istim delom, pokušajem ubistva Tokovića, vođeno je više istraga koje je sprovodilo više zamenika tužioca. Neposredni izvršioci su bili uhapšeni, ali nisu ispitani i nisu im uzete parafinske rukavice već su pušteni odlukom tužilaštva i to sa sve njihovim pasošima BiH. Pušteni su i pre nego što je saslušan oštećeni Toković koji je mogao da ih identifiku­je. Tokoviću su tada tužioci savetovali da se skloni u Nemačku - kaže Prelević.„

 ??  ?? arif hajradinov­iĆ u zatvoru u bih zbog pljaČke, Čeka ga suĐenje u srbiji za pokušaj ubistva tokoviĆa
arif hajradinov­iĆ u zatvoru u bih zbog pljaČke, Čeka ga suĐenje u srbiji za pokušaj ubistva tokoviĆa
 ??  ?? ildan asotiĆ osuĐen dva puta: za pokušaj ubistva fuada masoviĆa #$$%. ( na samo dve godine) i posedovanj­e oružja #$'*. (tri meseca)
ildan asotiĆ osuĐen dva puta: za pokušaj ubistva fuada masoviĆa #$$%. ( na samo dve godine) i posedovanj­e oružja #$'*. (tri meseca)
 ??  ?? anel hajroviĆ u srpskom zatvoru zbog pokušaja ubistva tokoviĆa, Čeka ga suĐenje za pljaČku u bih
anel hajroviĆ u srpskom zatvoru zbog pokušaja ubistva tokoviĆa, Čeka ga suĐenje za pljaČku u bih

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia