Blic

Još pet bodova nas vodi na Svetsko prvenstvo 2018.

Remi Gruzije i Republike Irske (1:1) bio je kao poručen za nas. Pobeda i dva remija u naredna tri kola biće dovoljna za odlazak u Rusiju.

-

Upravo su ove lepe vesti iz Tbilisija zatekle reprezenta­tivce Srbije, koji su se posle pobede nad Moldavijom osamili na vrhu tabele. Ujedno, „orlovi“bi mogli da naprave ogroman korak ka Mundijalu već sutra kada gostuju Ircima. Ostrvljani su podbacili na gostovanju i moraće na popravni kod kuće protiv razigrane čete Slavoljuba Muslina i okršaj vodeće dve selekcije mogao bi mnogo toga da reši. S druge strane, reprezenta­cija Velsa se vratila u trku za mesto koje vodi na naredni mundijal savladavši Austriju sa 1:0.

Pobeda u Dablinu teoretski nas još ne bi odvela u Rusiju, ali bi bio podvig da Irci u poslednja dva kola nadoknade pet bodova zaostatka za nama, koliko bi imali u slučaju poraza. Ukoliko slavimo sutra, imali bismo 18, Irska 13 bodova, a veliki dobitnik bio bi i Vels, koji bi u slučaju očekivane pobede u Moldaviji izbio na drugo mesto sa 14 bodova. S obzirom na to da bismo u međusobnom skoru bili bolji od Iraca, a i gol-razlika nam je zasad najbolja u grupi, za plasman na Mundijal bio bi nam neophodan još samo po bod u poslednja dva kola, protiv Austrije i protiv Gruzije, ili još bolje samo pobeda nad Gruzijom i to ako Irska (ili Vels) dobije dve poslednje utakmice.

U slučaju remija vrh tabele bi izgledao ovako: Srbija 16, Irska 14 bodova, a najverovat­nije bi i Velšani imali 14 s obzirom na to da igraju sa Moldavijom. U tom slučaju, za siguran plasman na Svetsko prvenstvo morali bismo da osvojimo najmanje četiri boda u mečevima sa Austrijom i Gruzijom, a naruku nam ide i što se u poslednjem kolu međusobno sastaju Irska i Vels, pa neće moći i jedni i drugi da računaju na maksimalan broj bodova.

Poraz? Tada bi Irci izbili na prvo mesto sa 16 bodova, Srbija bi ostala na 15, a Velšani bi imali 14, opet pod pretpostav­kom da dobiju Moldaviju. U tom slučaju, ne bismo sami krojili svoju sudbinu, osim što bismo morali da dobijemo i Austriju i Gruziju do kraja. Morali bismo da pobeđujemo do kraja i čekamo još jedan kiks Iraca, po svoj prilici u poslednjem kolu protiv Velsa, ali nadajmo se da neće biti tako dramatično i da će posle meča u Dablinu važeća ostati jedna od prethodne dve opcije.

 ??  ?? blizu smo plasmana na mundijal: aleksandar kolarov Srbija u poslednjem meču kvalifikac­ija čeka Gruziju
blizu smo plasmana na mundijal: aleksandar kolarov Srbija u poslednjem meču kvalifikac­ija čeka Gruziju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia