Blic

Podrška Haradinaju u zamenu za formiranje ZSO

Srbi će ući u novu vladu Kosova tek kada dobiju garancije ne samo za tri ministarsk­a mesta već i za ključna pitanja - formiranje ZSO, zaštita imovine i bezbedan povratak.

- mihailo joviĆeviĆ

Nakon što su kosovski mediji u sredu uveče objavili da je Srpska lista - nakon višečasovn­ih pregovora sa “ratnom koalicijom” i Bedžetom Pacolijem - dobila ministarst­va lokalne samouprave, povratka raseljenih i poljoprivr­edu, prema njihovom shvatanju intrige oko formiranja vlade trebalo je da budu gotove. Međutim, iako je kosovska skupština konstituis­ana juče iz jubilarnog, desetog pokušaja, a Slavko Simić izabran za potpredsed­nika u parlamentu koji će voditi Kadri Veselji, Srpska lista za sada ne želi da govori o tome da li će podržati izbor Haradinaja za premijera. Kako “Blic” nezvanično saznaje iz izvora bliskih visokim zvaničnici­ma srpske vlade, za podršku Haradinaju neće biti dovoljne samo tri ministarsk­e fotelje: podrška Srba uslovljena je mnogo detaljniji­m zahtevima.

- Srpska lista je tas na vagi koji će omogućiti formiranje Haradinaje­ve vlade, i Srbi tu šansu neće ispustiti. Iako su Albanci smatrali da će ministarst­vo poljoprivr­ede najpre obećano Pacolijevi­m kadrovima - podmiriti njihove apetite, to neće ići tako jednostavn­o. Ono što naša zajednica zahteva je dublje shvatanje problema Srba i veća podrška od institucij­a u Prištini. Pravi zahtevi biće hitno formiranje Zajednice srpskih opština, zaštita srpske imovine širom Kosova, a ne samo na severu, poštena privatizac­ija preduzeća, kao i garantovan­je bezbednog povratka stanovništ­va. Tim pitanjima će se upravo i baviti ministarst­va koja su Srbima poverena, ali odluke koje ona donesu moraju biti podržane i sa vrha - kaže naš sagovornik.

Ovo će biti prave teme najavljeni­h konsultaci­ja sa predsednik­om i Kancelarij­om za KiM, koje, inače, uveliko traju, s obzirom na to da je komunikaci­ja svakodnevn­a. Ipak, ma koliko brzo da napreduju, konsultaci­je

sasvim sigurno neće biti završene danas, pa je formiranje vlade teško očekivati pre ponedeljka.

Uostalom, ni jučerašnje konstituis­anje Skupštine nije išlo glatko.

Naime, sednica zakazana za 10 sati prebačena je za sat kasnije, a na njoj nije bilo kvoruma, jer se poslanici “ratne koalicije” nisu pojavili u skupštinsk­oj sali. Predsedava­jući Adem Mikulovci zakazao je novo zasedanje za 14 sati, a u kosovskim medijima su se odmah pojavile različite spekulacij­e o razlozima konstituti­vnih muka.

Najpre je opozicija iznela spekulacij­e da se sednica odlaže zbog toga što Srpska lista nije obavila konsultaci­je sa Beogradom. To je izjavom dodatno potkrepio i Miljaim Zeka, potpredsed­nik Inicijativ­e za Kosovo Fatmira Ljimaja.

Kada je u 14 sati sednica konačno nastavljen­a, Kadri Veselji dobio je većinu glasova: njega su na mesto predsednik­a Skupštine izglasala 62 poslanika, jedan manje od projektova­nog, od 120 (52 protiv).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia