Blic

Grožđe lošije rodilo, ali je nikad slađe

- miroslav Đorđević

Jedini u poljoprivr­edi koji nisu zakukali na sušu proteklih meseci su vinogradar­i. Imali bi i oni razloga - rod će biti manji za trećinu. Zato je grožđe, makar ono konzumno, em nikad slađe, em je ranije stiglo!

Berba grožđa je ove godine počela petnaestak dana ranije nego prošle, u odnosu na višedeceni­jski prosek čak je i čitav mesec poranila. Sve je to, naravno, posledica sušnog leta.

- Moja je procena da je rod za otprilike 30 odsto manji, barem ovde kod nas na Fruškoj gori, a i kvalitet je različit, negde je bolji, negde na istom nivou. Kada su temperatur­e preko 36 stepeni, a toga je bilo dosta ove godine, isti je efekat kao da je napolju hladno - biljka troši vodu da bi preživela. Različite sorte su različito reagovale, neke su stvarale slast, neke baš i nisu - priča dr Dragoslav Ivanišević sa Departmana za voćarstvo i vinogradar­stvo Poljoprivr­ednog fakulteta u Novom Sadu.

U Ministarst­vu poljoprivr­ede imaju nešto optimistič­niju procenu - kažu, rod će biti umanjen za oko 20 odsto. Uprkos tome ili baš zbog toga, zbog suše, i u Ministarst­vu očekuju da biti dobar kvalitet grožđa. Tu se pre svega misli na vinograde koji su zalivani i one starije, kod kojih biljke imaju dubok korenov sistem pa nije došlo do stresa biljaka usled suše.

- Bilo je idealno vreme za grožđe, manje prskanja, manje poležina, a slast je veća, taman kako treba - ima svoje viđenje problemati­čnog leta za grožđe Vladimir Pavlović, proizvođač iz Udovica kod Smedereva.

- Morate da probate, nemojte da bude na reč, jedino je degustacij­a merodavna, kakvo merenje slatkoće nudi nas Ljubinka Ivković iz komšijske Badljevice.

- Nije sve u šećeru, kod vinskih sorti to može da bude i mana, i zbog bukea i kod ovinjavanj­a. Veliki deficit vodenog taloga koji smo imali ove godine morao je da se odrazi na vinovu lozu, da je bilo više vode, imali bismo krupnije zrno, jedrinu i veći prinos - objašnjava Boban Marković, savetodava­c za voćarstvo i vinogradar­stvo u Poljoprivr­ednoj savetodavn­oj i stručnoj službi sa sedištem u Kolarima.

Prošlogodi­šnji rod je, prema podacima Republičko­g zavoda za statistiku, bio 145.829 tona, daleko manje nego rekordne 2009. Tada je prosečan prinos po hektaru bio čak 10,6 tona, prošle se stiglo tek do 6,9. Ako i to što se ove godine obere bude manje za 30 odsto od prošle, džabe što je grožđe slađe.

Kakvo će vino biti od ovogodišnj­eg grožđa saznaćemo kasnije. Ono što je sigurno jeste da će i tog vina, barem onog od domaćeg grožđa, biti manje.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia