Blic

Kad kolena zaklecaju pred prirodnim lepotama

- ALEKSANDAR LATAS

Sunčanje po vrelom pesku često sličnih morskih odmarališt­a može da dosadi, zbog čega je sedanje na bicikl i obilazak „nepoznate“Srbije idealna prilika za uzbudljiv odmor.

Sloboda velosipeda je ta što se krećete dovoljno brzo da u jednom danu možete negde da odete, a opet dovoljno sporo da shvatite kuda ste prošli. Posebne pripreme nisu potrebne, upala mišića na nogama neminovna, a jedino što ne sme da nestane je volja - za okretanjem pedala.

Put iz Novog Sada, preko Titela, Pančeva i Kovina do Bele Crkve, uz kratak izlet u Rumuniju na kanjon Nere, te preko Rama uključivan­je u Dunavsku rutu i vožnju Đerdapskom klisurom do Kladova zahteva 600 kilometara vožnje.

Laganim tempom, za potpune amatere, za ovu turu treba izdvojiti nedelju dana. Na put se ne ide bez drumskih guma bez ripni, šatora, bisaga, rezervnih guma, pribora za krpljenje i sitnog alata ako nešto treba da se dotegne. Vozaču će od koristi biti kaciga i rukavice, a sve ostalo što može da se ponese stvar želje.

Prvo stajanje Gardinovci. Vojvodina, ravna i dosadna, nema krivine po deset kilometara, nema ni ljudi, samo put koji kao da vas ne vodi nigde. Barem tri scenarija za dobar horor vrte se od jutra u glavi. Kafana, još nije podne, gosti raspoređen­i na dva stola, žega se gasi isključivo pivom.

- Alo, jesi ti Nik - dobacuje jedina žena u društvu.

- Izvinjavam se, ali ne odgovaram. - Šteta - zaključuje ona. - A gde ćeš s tim biciklom? - pita dalje. Da ne objašnjava­m puno, rekoh, „u Titel“.

- Au, a tamo je kao žurka - lagano odmahuje rukom i bezvoljno otpozdravl­ja. To su panonska sela - crkva, groblje, prodavnica, kafana i jedna ekipa.

Prelepi pejzaži Titelskog brega, preskočena Tisa i jedini grafit na osnovnoj školi u Perlezu gde ponosno stoji „The Exploited“vredelo je videti do prvog kampovanja u selu Jabuka.

Na netaknutom Tamišu, kao da je pritoka Amazona, služi se i najbolja riblja čorba u ovom delu nizije.

Ko ima volje, dolma od Kovina do sela Dubovac kod Bele Crkve, nudi jedan od najlepših pogleda na nestvarno širok i divlji Dunav. No, nema asflata, izmenjuju se makadam i poljski put, a cena za ugođaj i traganje za netaknutim malim plažicama su upaljeni mišići i klecava kolena.

 ??  ??
 ??  ?? na put se ne kreĆe bez rezervnih guma, ali i šatora
na put se ne kreĆe bez rezervnih guma, ali i šatora

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia