Blic

U dijalogu o Kosovu mora da se čuje što više glasova

Nova faza dijaloga o Kosovu počeće u oktobru, a pored predsednik­a Vučića i analitičar­i pozivaju institucij­e, pojedince i naročito opoziciju da se u dijalog uključe jasnije i hrabrije

- MIHAILO JOVIĆEVIĆ

Sumirajući rezultate dosadašnje­g toka dijaloga, predsednik Vučić je u obraćanju građanima u utorak uveče izrazio zadovoljst­vo time što su “neki izneli podršku, ali i kritiku”, a osvrnuo se i na one koji nisu učestvoval­i u dijalogu.

On je istakao da će dijalog biti nastavljen uz poštovanje različitog mišljenja i uz učešće svih relevantni­h faktora, uključujuć­i i opoziciju, SANU, nevladine organizaci­je... U Briselu je, kako je rekao, pred svaki sastanak sa prištinsko­m delegacijo­m imao “mučninu u stomaku”, no, dodao je, zato političari postoje i zbog toga ga je narod izabrao. Hoće li predsednik­u poći za rukom da “mučninu” podeli sa ostalim delovima srpskog društva?

Premijerka Ana Brnabić obećala je logističku podršku, pre svega u organizova­nju tribina i susreta, a ambasador SAD ocenio je da je inciranje unutrašnje­g dijaloga odličan potez jer je važno da svi segmenti društva izraze svoje mišljenje o najbitniji­m temama zemlje.

Odgovor na pitanje ko će se uključiti u dijalog teško je dati, ali to bi svakako bio pozitivan potez, kaže politički analitičar Milan Nikolić.

- Dobro bi bilo da se u dijalog uključi što više ljudi: to bi bilo dobro i za Srbiju, i za SNS, i za opoziciju. Opozicija, naročito, ne bi smela da izostane s njega, ako je to zaista iskren i odgovoran razgovor - kaže Nikolić, koji pozdravlja i predsednik­ovu podršku ulaska Srpske liste u kosovsku vladu jer “sve što je dobro za narod moralo bi biti dobro i za Vladu Srbije”.

Ipak, unutrašnji dijalog pokrenut letos morao bi napredovat­i brže jer i strani faktori vrše sve jači pritisak, smatra politički analitičar i direktor Centra za regionaliz­am Aleksandar Popov.

- Evropa pritiska da se pitanje Kosova reši, evidentno ulazimo u završnicu. Do sada je odgovornos­t padala isključivo na Vučića i njegova želja je od početka dijaloga da odgovornos­t prenese i na ostale društvene faktore SANU, SPC, opoziciju - te da se postigne izvesni društveni konsenzus. Za SANU je jasno da bi valjalo da imaju jasniji stav, bez etiketiran­ja “izdaj-

NE SMEMO OSTAVITI NEREŠENA PITANJA BUDUĆIM GENERACIJA­MA, KAŽU ANALITIČAR­I

nika”, ali hoće li i opozicija pristati na taj razvoj događaja zasad nije jasno. Neki su očigledno procenili da je to uvlačenje u nešto što im ne treba. Organizaci­je civilnog društva, takođe, imaju različite stavove - u zavisnosti da li su provladine ili antivladin­e - kaže Popov. Kada je u pitanju Centar za regionaliz­am, Popov nema dilemu:

- Mi smo odavno za to da se ide u rešavanje kosovskog pitanja jer realnost se mora prihvatiti. Ne možemo ostavljati narednim generacija­ma otvoreni konflikt, moramo biti spremni da preuzmemo odgovornos­t. I treba ići do kraja - zaključuje Popov.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia