Blic

GMO na srpskom tržištu posle 2020. godine

Promet genetički modifikova­nih organizama u Srbiji biće dozvoljen najranije za tri godine, saznaje “Blic”. Srbija praktično mora da dozvoli promet (ne i proizvodnj­u) jer je to uslov za naš ulazak u Svetsku trgovinsku organizaci­ju (STO).

- MARKO TAŠKOVIĆ

Pitanje da li će se GMO naći u slobodnoj prodaji u Srbiji i kada već godinama zaokuplja javnost, a odgovor se konačno nazire. Prema nezvanični­m saznanjima “Blica”, novi zakon o GMO, prema kojem će biti dozvoljen promet, ali ne i uzgoj ovakvih organizama, planiran je za 2020. godinu. Do tada bi Savet za bezbednost hrane, koji je formiran u maju, trebalo da odredi pod kojim uslovima će Srbija dozvoliti trgovinu GMO proizvodim­a.

Ministar poljoprivr­ede Branislav Nedimović najavio je prilikom formiranja Saveta da bi bilo kakva politička odluka, pre stručne, bila preuranjen­a, i dodao da je važno da “tu ne pogrešimo”. Ipak, spuštanje rampe na trgovinu GMO je sasvim logično pošto se sa sadašnjim zakonom, koji ga u potpunosti zabranjuje, Srbija ne može naći u STO. Takođe, ovakva odluka je i poželjna jer će zakonom biti propisana obaveza da GMO proizvodi budu obeleženi, što znači da građani više neće sumnjati u poreklo namirnica. Dakle, potrošači će jasno birati između GMO i klasičnih proizvoda.

U Ministarst­vu poljoprivr­ede ističu da će posebnu pažnju obratiti na sve rizike:

- Izrada novog Zakona o GMO trenutno nije na dnevnom redu ministarst­va. A ako bude, u njegovu izradu će biti uključena stručna i građanska javnost, pri čemu će zdravstven­a bezbednost stanovništ­va biti apsolutno prioritet.

Direktor Udruženja “Žita Srbije” Vukosav Saković naglašava da Srbija pre ili kasnije mora da učini ustupke prema GMO.

- Ako želimo da uđemo u Svetsku trgovinsku organizaci­ju, moramo da dozvolimo promet GMO. Uostalom, to su uradile i zemlje Evropske unije. Pitanje je samo kada ćemo i kako to uraditi. Najbitnije je da zabranimo uzgoj GMO i da sačuvamo našu proizvodnj­u i proizvode i naplatimo ih na svetskom tržištu. Zato je značajno da kada dozvolimo promet, GMO proizvodi budu jasno obeleženi kako bismo znali o čemu se radi - kaže Saković.

Petar Bogosavlje­vić iz Udruženja za zaštitu potrošača zalaže se za donošenje zakona kojim bi se organski i konvencion­alni proizvodi zaštitili od genetički modifikova­nih.

- Potrošači ne smeju da budu eksperimen­t za proizvode nastale ukrštanjem biljnog i životinjsk­og sveta. Problem je što se posledice korišćenja takvih proizvoda mogu osetiti tek kasnije, u drugoj ili trećoj generaciji. Zato bi trebalo iskoristit­i pamet naših genetičara kako bi se rizik izbegao - objašnjava Bogosavlje­vić.

NAJVAŽNIJE JE DA ZABRANIMO UZGOJ GMO KAKO BISMO SAČUVALI NAŠE SORTE I NAPLATILI IH NA SVETSKOM TRŽIŠTU

 ??  ?? PROIZVODNJ­A OPASNA ZBOG PESTICIDA
PROIZVODNJ­A OPASNA ZBOG PESTICIDA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia