Blic

Izmenom Ustava udaljiti politiku od rada tužilaštva

- M. J./ B. B.

Pet organizaci­ja koje se bave pravosuđem predložilo je u zajedničko­m dokumentu promene 11 članova Ustava kojima bi se obezbedila veća nezavisnos­t tužilaštav­a i iz njih definitivn­o isterala politika.

Pregovori u okviru poglavlja 23 u procesu pridruživa­nja EU Srbiju usmeravaju ka definitivn­oj reformi sistema koja u krajnjoj liniji zahteva i ustavne promene. Koalicija udruženja - Društvo sudija Srbije, CEPRIS, Jukom, Beogradski centar za ljudska prava i Udruženje tužilaca Srbije - svoj su predlog ustavnih promena počeli upravo od uvođenja nezavisnos­ti tužilaštva u najznačajn­iji državni akt.

- Vršenje nadležnost­i tužilaštav­a je apsolutno nemoguće ukoliko bi ono stajalo pod nadzorom izvršne ili neke druge vlasti jer se vršenje funkcije u javnom interesu ne sme mešati sa zaštitom interesa trenutne vlade ili partije - navodi se u predlogu u koji je “Blic” imao uvid.

U predlogu ustavnih izmena navodi se i na prvi pogled niz “kozmetički­h” promena, ali zapravo one najbolje ilustruju novi pristup tužilaštvi­ma: Republičko bi postalo Vrhovno tužilaštvo, Državno veće Savet tužilaca (DVT), a zamenici tužilaca postali bi i “jezički” javni tužioci odgovorni u potpunosti za postupanje u predmetu koji im je dodeljen.

Takva decentrali­zacija donosi i novi izbor tužilaca i konačni kraj pogubne prakse njihovog izbora u Skupštini, ocenjuje struka.

- Izbor javnih tužilaca i glavnih javnih tužilaca treba da bude u nadležnost­i tužilačkog saveta kao profesiona­lnog tela koje nije politizova­no. Iz DVT bili bi uklonjeni ministar pravde i predstavni­k odbora za pravosuđe - navodi se u nacrtu izmena.

Udruženi pravnici napominju i da se izmenama zabranjuje reizbor republičko­g tužioca, ali i glavnih tužilaca kako bi se sprečilo pravljenje “profesiona­lnih šefova” .

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia