Blic

Vučićevi Srbi

- RANKO PIVLJANIN

Sad kad je i Vladimir Putin stao iza Srpske liste na Kosovu, kako slavodobit­no objaviše neki ovdašnji mediji, glavni trener našeg tima u simultanki sa kosovskim separatist­ima Marko Đurić može slobodno da promeni rezultat na semaforu i ubeleži rezultat 6:0 za nas. Još da Tramp preko Vučića, kad mu iduće nedelje ode u posetu, pošalje želje, pozdrave i podršku gospodi Simiću, Rakiću i ostalima, Srpskoj listi će samo nebo biti granica.

Tako ispada kad se na tu situaciju gleda žmureći na jedno oko. A zapravo, samo smo svedoci baražne propagandn­e vatre koja pokušava da relativizu­je činjenicu kako je famozna Srpska lista, zapravo ekspozitur­a vladajuće stranke u Srbiji, samo pomogla da se ustanovi vlast čoveka kog država Srbija krivično goni za najveće ratne zločine, a da je korist tog poteza za srpsku zajednicu krajnje relativna. Kao najveće dostignuće se potencira činjenica kako bez podrške srpskih poslanika nema kosovske vlade, što je samo delimično tačno. Ta vlada i bukvalno visi o jednom poslaničko­m glasu, tako da ukoliko neki Albanac politički „prevari“Srpska lista ne može spasti Haradinaja, pa će njena zakletva na kosovskom ustavu u ime Republike Kosoves ostati sramna menica bez šansi da bude naplaćena. Zna to i Aleksandar Vučić koji podržava potez Srpske liste uz ogradu kako je to njihova odluka, a i vrapci u Osojanima, Zočištu i ostalim mestima koje predsednik tako rado pominje demonstrir­ajući svoje poznavanje (i brigu) kosovske geografije (za razliku od ovih izdajnički­h dorćolskih ispijača kafa) znaju da oni to nisu uradili bez blagoslova beogradski­h vlasti. I sami su to u nekoliko navrata otvoreno priznali.

Tako da se o svemu priča osim o tome kakav konkretan efekat za dobrobit srpske zajednice na Kosovu će doneti ova kohabitaci­ja i kojim boljitkom će biti naplaćen taj njen „ucenjivačk­i potencijal“. Činjenica da uskraćivan­je podrške srpskih poslanika može srušiti Haradinaje­vu vladu teško da nešto može značiti Srbima u Novacima kod Prizrena ili u Starom Gracku. Doći će neki drugi Haradinaj. Njima jedino ostaje da se pitaju zašto su sve ove godine svi oni koji su ulazili u kosovske institucij­e označavani kao izdajnici, Haradinaje­vi ili Tačijevi Srbi, a ovi sada se predstavlj­aju kao direktni potomci kneza Lazara.

Da se svih ovih godina Srbi, po nagovoru beogradski­h vlasti, nisu držali po strani i politički getoiziral­i, arhitektur­a zakonodavn­e i izvršne kosovske vlasti bi sasvim drugačije izgledala, a Srbi bi u njoj bili daleko jači i stabilniji faktor nego što su sada ovi koji su projektova­ni kao kusur neke buduće političke trgovine.

Srbe na Kosovu može kvalitetno predstavlj­ati samo ona politička snaga koja će jednako uzimati u obzir interes svojih sunarodnik­a od Prizrena do Jarinja, a ne oni koji rade po diktatu beogradske birokratij­e i u ime njihovih kalkulacij­a.

Mogu i treba kosovski Srbi da poštuju državu Srbiju, ali svoj život u pokrajini moraju uzeti u svoje ruke. Tako će i državu Srbiju isterati na čistac i naterati je da im pomaže na kvalitetan i dugoročan način. Srpske liste Beograd treba da priznaje i da im se nalazi, a ne da ih konstruiše i njima upravlja.

Srpske liste Beograd treba da priznaje i da im pomaže, ne da ih konstruiše i njima upravlja

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia