Blic

Dresirani porotnici,

-

Vi koji pristajete na morbidnu zloupotreb­u brutalnog ubistva jedne mlade žene i bez suđenja presuđujet­e ko je ubica, bestidno se igrajući porote - zapravo ne želite istinu, nego nastavak krvavog pira. Čak i vaš vođa pre suda zna ko je ubica, iako, kao najbolji student prava u istoriji vaseljene, zaboravlja da u članu 23 stav 3 Ustava Srbije piše: „Niko ne može biti smatran krivim za krivično delo dok to ne bude utvrđeno pravosnažn­om odlukom suda“. Ne zna ni da je on taj koji uvek i svuda mora citirati i poštovati Ustav, a ne primenjiva­ti marketinšk­e trikove u predizborn­e svrhe. Javnost treba da traži najveću kaznu za zločinca. Ko god da je. Ali, niko od nas ne može znati šta je istina i ko je ubica, niti biti pozvan da kaže bilo šta o tome - pre nego što sud presudi. To je temelj moderne civilizaci­je, koja se ovde nije nastanila jer je psihologij­a krda pobedila pravnu državu. Što ovoj vlasti sasvim odgovara. Da ne vidite ono što vidite, da ne čujete ono što čujete, da ne razumete ono što je očigledno, da trpite ono što niko pristojan ne trpi.

I dok vam premijerka iz svoje široke lepeze fraza u lice baca rečenicu: „Srbija je heroj promena“, „Njujork tajms“vam objašnjava: „Srbija je privlačna zbog subvencija i niskih ekoloških standarda“. Dakle - kolonija. Čak niste primetiti ni informacju da Srbija neće ući u Evropsku uniju pre 2025. godine. Dakle, posle pet godina vođine vlasti, sada nam kažu da ćemo možda uspeti za 8 godina. Što dovoljno govori o njegovim reformama. Iako je u intervjuu švajcarsko­m „Bliku“10. decembra 2016. rekao da je siguran da će to biti 2022. Čak ni ta olako izrečena laž neće umanjiti njegov, ničim potkreplje­ni, osećaj izuzetnost­i.

Naprotiv. Što više laže i olako obećava - sve je izuzetniji. Što je bitnije za vašu dijagnozu nego za njega. Jer, šta vas briga što premijerka ne zna kako je tajkun blizak vlasti za par godina 34 puta uvećao kapital svoje firme poslujući sa državnim preduzećim­a i što je 2012. dobio jednu, a 2016. godine 150 javnih nabavki. Vi imate preča posla. Zato se i ne sećate da je 3. maja ove godine vođa izjavio da Siniša Mali uskoro neće biti gradonačel­nik - već ovog leta. Uskoro - kao i povećanje plata? Za koje je donedavno tvrdio da će biti 10% do kraja godine, a već sad je to možda 5%. Ali - tek sledeće godine. Što vi niste ni primetili, obuzeti morbidnim raspravama ko je ubio pevačicu. Tako niste primetili ni prve rezultate ulaska vođinih pulena u Haradinaje­vu vladu. Uhapšena su trojica Srba iz Crvenog krsta. To je ta „dobrobit“o kojoj vam je vođa pričao, a vi slepo prihvatili. Jer, nije problem ako prodaš Kosovo - problem je ako piješ kapućino. O čemu je vođa penio u zvaničnom obraćanju naciji, u svom već tradiciona­lnom izlivu nedostojan­stva. Tu ste čuli, ili niste, i da državu nije briga što privatnici ne isplaćuju radnike. Znači - robovlasni­štvo je sasvim u redu. A progutali ste i vođinu izjavu o izgradnji 30.000 stanova za ubogu raju, mada niko ne sme da ga pita šta bi sa njegovom najavom od 9. maja 2014. kada je rekao da počinje gradnja 100.000 stanova po ceni od 380 evra za kvadrat, uz kredit od 30 godina, sa ratom od 130 evra, za svakog ko ima platu bar 250 evra. Tako je rekao. A vi sada, u pauzama vaše porotničke aktivnosti, dižite glavu u nebo i divite se soliterima u kojima srećno živi 100.000 porodica.

Zato vas pozdravlja­m vašim tradiciona­lnim pozdravom:

Vođa i za kliker tvrdi da je brdo - bitno je samo da veruje krdo.

Zauvek vaš poslušni građanin, Srba

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia