Blic

Pokemoni ili 25 po turu

- BLIC KOMENTAR MARKO TAŠKOVIĆ, novinar

Hoćeš 25 po turu ili da ti zabranim da ideš napolje? - glasila je najčešća roditeljsk­a pretnja nevaljalom detetu u neka ne tako davna vremena. Hrabri mališan pristao bi da vidi i sve zvezde ne bi li mu ponovo pred očima zatitrali drugari, lopta, park, pesak ili poljana. Do sreće je dolazio i preko zvezda i preko trnja pošto je sa visokog prizemlja preskakao ruže da bi dokazao neustrašiv­ost među vršnjacima. Na golu se takođe nije plašio. Lopta ga je, poput Majka Tajsona, pogađala i u bradu i u slabine da bi se u prašini ili u blatu poistoveti­o sa svojim idolima: Valterom Zengom i Andonijem Zubizareto­m. I tada je osećao leptiriće. Ali ne u stomaku nego na livadi dok ih je mrežom jurio za svoj herbarijum neobičnih dvokrilaca.

A danas? Danas bi taj isti samo 30 godina

stariji klinac svojim naslednici­ma izazvao dečju iskru u krajnjoj nemoći pretnjom: Hoćeš 25 po turu ili da ideš napolje? I kada bi pristali da izađu, dve trećine devojčica i dečaka bi sigurno ponelo svoj pametni telefon na vazduh. Baš toliko dečaka i devojčica ima svoj smartfon, a trećina njih ne odvaja se od telefona više od tri sata dnevno, pokazalo je istraživan­je „Blica”. To praktično znači da deca u Srbiji više i nemaju slobodno vreme, već vreme vezano za mobilni i računar. Koliko god podsticala mentalni, motorni razvoj i školske veštine, ova navika, izvesno, prerasla je u zastrašuju­ću zavisnost novih generacija od virtuelnog sveta.

Deca u Srbiji nemaju slobodno vreme, već vreme vezano za mobilni telefon i računar

Toliko jezivu da su pojedini mališani prethodnih godina

izlazili napolje, pa čak i pod točkove automobila, isključivo zbog „Pokemona”, izmišljeni­h likova na ekranu. A danas im nad glavom visi „Plavi kit”, android igrica koja tera decu ni manje ni više nego na samoubistv­o.

Kada se sve to sagleda, prizemljen­je na trnje ruže i bacanje za loptom ili leptirom po prašini i blatu pre 30 godina izgledaju čedno poput mokrih pelena. A šta li će tek biti za tri decenije? Gde li će tada klinci tražiti loptu ili „Pokemone“? Odgovor na to niko ne može da zna ni pod pretnjom 25 po turu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia