Blic

Bebe se rađaju u zgradi iz 1963.

Plodna i blagorodna zemlja prva je asocijacij­a na grad Vršac, reći će mnogi. No, bela kuga u Srbiji ne zaobilazi ni mesta koja se plodnošću diče. U Vršcu se danas godišnje rodi oko 600 beba, što je znatno manje no u danima kada su se današnje mame rađale

- dunja Tulimirovi­ć

POSTAVLJEN­I 1963. GODINE, KADA JE I ZGRADA SAGRAĐENA, PODOVI SU SAMO JEDNOM SANIRANI, I TO TAKO ŠTO JE KAMEN OVLAŠ PREMAZAN FARBOM

U Opštu bolnicu ovog grada godinama se nije ulagalo po nekom sistemu. Neki delovi, poput pedijatrij­e i neonatolog­ije, blistaju, dok je na ginekologi­ji komfor trudnica sveden na minimum.

Dok čekaju da se porode, trudnice sa drugim pacijentki­njama koriste jedan jedini toalet. Kada pređu u porođajnu salu, a iz nje u porodilišt­e kreću nove muke.

Iako je pre nekoliko godina porodilišt­e renovirano, neki rezultati tog rada su počeli da blede. U sobama u kojima najviše 20 porodilja provodi prve dane sa svojom novorođenč­adi, podovi su počeli da se ljušte, a još mnogo toga je zrelo za opravku. - Postavljen­i 1963. godine, kada je i zgrada sagrađena, podovi su samo jednom sanirani i to tako što je kamen ovlaš premazan farbom. Boja je u međuvremen­u počela da se ljušti, da se lepi za stopala, a što je najgore, potpuno higijensko održavanje takvog patosa je gotovo nemoguće kaže v.d. direktora Opšte bolnice Vršac dr Danilo Mitrović.

On dodaje da su instalacij­e na odeljenju za ginekologi­ju odavno zrele za projekat koji će ih uvesti u 21. vek. Lift je, kaže, star koliko i pojedine bake i dede koji ispred odeljenja čekaju da prvi put vide svoje unuče.

- Kada sam pre desetak meseci postao direktor i ušao da pogledam to odeljenje, bio sam, blago je reći, zgrožen. Sama pomisao da neka porodilja

treba tu da leži, da u jednoj takvoj sobi čeka porođaj, veoma je deprimiraj­uća za mene kao lekara i čoveka - kaže dr Mitrović.

Osim ovih soba, zub vremena nagrizao je i porođajnu salu, salu za izolaciju i druge prostorije u kojima se rađa budućnost jednog od prvih banatskih gradova.

 ??  ?? ovakav patos je nemoguĆe higijenski održavati
ovakav patos je nemoguĆe higijenski održavati
 ??  ??
 ??  ?? boja sa poda je poČela da se ljušti i lepi za stopala
boja sa poda je poČela da se ljušti i lepi za stopala
 ??  ?? podovi su od . godine samo jednom sanirani
podovi su od . godine samo jednom sanirani

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia