Blic

Kosovo sad hoće na mala vrata u Unesko

Kosovske vlasti žele „ispod žita“da proguraju glasanje Kosova za prijem u Unesko na predstojeć­oj Generalnoj konferenci­ji te organizaci­je koja se održava krajem oktobra, saznaje „Blic“, i to tako što će Albanija pokušati da ga „ubaci“na dnevni red.

- Lana Gedošević

Iako su čak i pojedini kosovski funkcioner­i, doduše dok su još bili u toku pregovori oko nove kosovske vlade, isticali da kandidatur­a neće biti podneta, izvori “Blica” navode njihove drugačije namere.

Prema nezvanični­m informacij­ama, kosovske vlasti su se na ovaj korak odlučile posle niza neuspelih pokušaja za prijem u svetskim organizaci­jama od Svetske carinske unije, preko Interpola do međunarodn­e organizaci­je koja se bavi sprečavanj­em pranja novca.

- Izvršni savet Uneska počinje 4. i završava se 18. oktobra i tada se raspravlja o dnevnom redu Generalne konferenci­je koja će ove godine biti održana od 30. oktobra do 14. novembra. Po poslovniku, najmanje mesec dana pre sednice Izvršnog saveta potrebno je podneti predlog za dnevni red, za šta je Kosovo već zakasnilo jer je poslednji rok za to bio 4. septembar - priča naš izvor.

Međutim, kako navodi, drugi način da se dospe na dnevni red, a time i da se raspravlja o temi, jeste da neka zemlja direktno, na Izvršnom savetu, predloži dopunu dnevnog reda. Da bi se taj predlog usvojio, potrebna je prosta većina.

- To bi trebalo da uradi Albanija na samoj sednici priča naš izvor.

Kako navodi, na predstojeć­em zasedanju Generalne konferenci­je trebalo bi da se bira i novo rukovodstv­o tog tela, a među favoritima za to mesto je kandidat iz Kine.

- I tu situaciju žele da izbegnu jer im Kina nije preveliki prijatelj, a i zbog toga što je to bila zemlja koja je poslednji put praktično blokirala glasanje o ulasku Kosova u Interpol. Ako to ne urade sada, dok je generalna direktorka Uneska Irina Bokova iz Bugarske, čija je zemlja priznala nezavisno Kosovo, posao će im kasnije biti mnogo teži - objašnjava naš izvor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia