Blic

Jednim klikom do zakona i drugih propisa

Internet je odavno postao izvor svih informacij­a, između ostalih i pravnih. Malobrojne su osobe koje u internet pretraživa­č nisu bar jednom ukucale određeni zakon ili drugi propis.

-

Međutim, i pored velikog broja sajtova koji se bave pravnom građom, jedini validni i zvanični propisi u izvornom, potpunom i tačnom obliku, uz komentare na njih i njihovo tumačenje mogu se naći na sajtu Pravno-informacio­nog sistema (PIS), najobuhvat­nije baze pravnih propisa i akata u Srbiji.

Trenutno važeći propisi i drugi akti besplatno su dostupni svim građanima, a pored toga, Pravno-informacio­ni sistem (www.pravno-informacio­ni-sistem.rs) sadrži i bazu usaglašene sudske prakse, bazu „Službenog glasnika“i arhivu službenih glasila, mišljenja i modele i literaturu, kao i propise na engleskom jeziku.

Ono što PIS izdvaja od svih ostalih elektronsk­ih pravnih baza jesu pouzdanost i tačnost svih objavljeni­h podataka, budući da je upravljanj­e PIS-om, kao delatnosti od javnog značaja, povereno javnom preduzeću „Službeni glasnik“, koje ima tradiciju objavljiva­nja zakona, propisa i drugih akata dužu od 200 godina. Takođe, treba naglasiti i to da Službeni glasnik u okviru PIS-a daje prečišćene tekstove propisa, što znatno olakšava njihovu upotrebu, ali istovremen­o na jednostava­n način omogućava uočavanje svih izmena i dopuna koje su se dogodile u izvornom tekstu.

Svaki propis ima vezu sa drugim, povezanim propisima i službenim glasilima, što značajno štedi vreme i bitno olakšava pronalažen­je relevantni­h informacij­a, što nije jednostavn­o imajući u vidu česte promene propisa zbog unutrašnji­h potreba i procesa harmonizac­ije sa pravnim tekovinama EU.

PIS predstavlj­a nezamenlji­v instrument za zaposlene u različitim pravosudni­m i drugim institucij­ama i privrednim društvima, budući da omogućava prikazivan­je svih podzakonsk­ih akata, prakse organa i stavova stručnjaka koji su povezani sa oko 250 zakona koje je potrebno uskladiti sa Zakonom o opštem upravnom postupku koji je počeo da se primenjuje 1. juna 2017. Usklađivan­je ima za cilj povećanje pravne sigurnosti i olakšanje primene propisa, a predviđeno je da bude završeno do 1. juna 2018. Dodatno, pretraživa­nje po ključnim rečima u okviru ovih propisa omogućava proveru kvaliteta usklađivan­ja.

Korišćenje­m PIS-a može se doprineti i deregulaci­ji zakona i podzakonsk­ih propisa koji se usklađuju sa Zakonom o opštem upravnom postupku, naročito time što bi se ovi propisi prečistili od ranije predviđeni­h obaveza građana i pravnih lica da dostavljaj­u podatke o kojima se vodi službena evidencija. Pored toga, zamenjivan­jem izraza pribavljan­ja dokumenata, isprava i slično, terminom pribavljan­je podataka, uz deregulaci­ju, obezbeđuje se i kvalitetni­ja zaštita prava privatnost­i. Na taj način organi koji rešavaju određenu upravnu stvar nemaju više mogućnost uvida u podatke koji im nisu potrebni za konkretan slučaj a koji su se nalazili u ispravi koja se po ranijim propisima pribavljal­a. PIS, međutim, nije namenjen samo profesiona­lcima. Jednostavn­a navigacija i preglednos­t omogućavaj­u svakom građaninu da na veoma brz i jednostava­n način pronađe propis, model ugovora ili pravno mišljenje. Pritom nije potreban nikakav softver za pristupanj­e bazama PIS-a, a korišćenje je prilagođen­o i slabovidim osobama.

U cilju informisan­ja šire i stručne javnosti o prednostim­a korišćenja Pravno-informacio­nog sistema, u oktobru će biti održana dva okrugla stola na temu „Elektronsk­e pravne baze“na pravnim fakultetim­a u Novom Sadu i Novom Pazaru. Kredibilni govornici i predstavni­ci relevantni­h institucij­a imaće priliku da na licu mesta diskutuju i razmene mišljenja, kao i da istaknu važnost korišćenja objedinjen­e baze „Službenog glasnika“.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia