Blic

Petrović: Povećanje penzija i plata samo do pet odsto

Sledeće godine je moguć rast penzija i plata u javnom sektoru od pet odsto, a sve iznad toga je opasno i neopravdan­o, istakao je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

- S. Gavrić

On je naglasio da povećanje plata i penzija ne bi trebalo da bude veće od rasta BDP-a.

- Očekujemo da rast privrede u 2018. nominalno iznosi četiri do pet odsto BDP-a, a u skladu sa tim trebalo bi da se povećavaju i plate i penzije. Zbog ostvarenih rezultata u budžetu za 2017. i suficita od oko 20 milijardi dinara, otvara se prostor za oko 800 miliona evra koji mogu da se potroše u 2018. godini. Najmanje pola trebalo bi iskoristit­i za privredni rast, odnosno javne investicij­e i smanjenje poreza, a ostatak za potrošnju - navodi Petrović.

Prema njegovim rečima, na povećanje penzija i plata u javnom sektoru može otići 350 do 400 miliona evra.

- Za penzije je ekonomski najbolje rešenje povećanje za sve od 2,5 odsto, uz ukidanje polovine privremeno­g umanjenja. Za plate je najbolje približno svima pet odsto povećanja - kaže Petrović.

Kada se radi o povećanju penzija, on iznosi tri mogućnosti:

- Prvo je potpuno ukidanje privremeno­g smanjenja. Tako bi bio vraćen odnos uplaćenih doprinosa i penzija, ali ne bi se povećale najniže penzije. Druga je linearno povećanje svima od pet odsto, a treća mogućnost i po nama najbolja je kombinovan pristup. On podrazumev­a povećanje penzija svima za 2,5 odsto, i ukidanje polovine privremeno­g umanjenja (2,5 odsto), što bi dovelo i do rasta najnižih penzija (primer u tabeli).

Petrović navodi da je trenutni sistem plata u javnom sektoru neuređen.

- Nisu još urađene analize koje bi pokazale da je opravdano nekom dati više, a nekom manje. Takođe, produžavan­je zabrane zapošljava­nja u javnom sektoru u 2018. je štetno - ističe Petrović.

Procena Fiskalnog saveta je da će privredni rast ove godine biti 1,5 do dva odsto i to zbog suše i lošeg upravljanj­a EPS-om. Dobra vest je nastavak smanjenja rashoda zbog smanjenja javnog duga koji će se krajem godine spustiti sa 74 odsto BDP-a na 68 odsto.

 ??  ?? fiskalni savet saopštio da je štetno produžavan­je zabrane zapošljava­nja u javnom sektoru
fiskalni savet saopštio da je štetno produžavan­je zabrane zapošljava­nja u javnom sektoru

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia