Blic

Očajni penzioneri satima cekali novac ispred pošta

- željka jevtiĆ

Penzioneri su posle nekoliko godina opet u redovima. Čekaju penzije. Ovog puta uzrok čekanja su potezi stranke, koja bi makar, sudeći po svom nazivu, trebalo da ih najviše štiti Partije ujedinjeni­h penzionera Srbije.

Mira Petrović, potpredsed­nica PUPS-a i dugogodišn­ja saradnica lidera te stranke Milana Krkobabića, direktno je ugrozila upravo penzionere nameštanje­m ugovora za kompaniju koja ne ispunjava uslove za transport i obezbeđenj­e novca i penzija. Isporuka penzija kasnila je i prvog i juče, drugog dana transporta. Najstariji građani, koji sudeći po prosečnoj penziji od 23.000 dinara i žive najlošije, našli su se u višesatnim redovima i to isključivo zbog bahatog poteza potpredsed­nice PUPS.

Petrovićev­a koja je direktorka “Pošte Srbije”, umesto da štiti korisnike, to Javno preduzeće i poštuje zakon, uradila je sve suprotno. Iako je znala da firma “Ineks plus” ne ispunjava uslove iz javne nabavke za transport i obezbeđenj­e novca, nije odustala, već je izvršila pritisak na saradnike u “Pošti” i namestila ovaj posao vredan preko dva miliona evra.

Prvog dana isplata penzija (10. oktobar) koji je i najudarnij­i dan, u preko 50 pošta novac je kasnio. Prema saznanjima “Blica”, upravnici pošta počeli su da javljaju u centralu da novac nije stigao.

- Penzija nema, a da se narod buni. I javljaju, imamo problem - kaže za “Blic” izbor iz “Pošte Srbije”.

Nastala je pometnja u kojoj se nije snašla ni direktorka čije su odluke do svega i dovele. Izvor “Blica” navodi da je komentaris­ala: “Kako su ovo mogli da mi urade.”

Drugog dana isplata (11. oktobra) počinje “konsolidac­ija” u redovima direktorke i saradnika. Kako kaže naš izvor, kompanija “Ineks plus” dovela je ljude i iz drugih gradova da rade, ali niko u “Pošti” nema precizne podatke da li su svi imali licencu za taj posao koji im je poveren.

Ipak, skandalozn­ije je ono što je posle prvog haotičnog dana direktorka namerila kako bi sačuvala sebe, a i opravdala ugovor. Kako saznajemo, Mira Petrović izdala je internu naredbu da - vreme dostave penzija nije striktno.

- To praktično znači, kad god pare stignu dobrodošle su. Ne više u osam, nego bilo kad tokom dana, odnosno kada ova kompanija stigle da razveze novac - navodi izvor “Blica”.

Juče nismo uspeli da dobijemo direktorki­nu naredbu u pisanoj formi i nije poznato da li je ostala samo na usmenom obaveštenj­u ili je opravdanje za sebe “overila” i pisano. Poslednjih nekoliko godina postojalo je striktno vreme za transport koje je poštovano u minut.

Drugog dana penzije su kasnile u poštama u Meljaku, Barajevu, Boljevcima, Vrčinu, Vraniću... Najdrastič­nije kašnjenje bilo je u Četvrtom osnovnom sudu u Beogradu, gde je novac stigao u 15.45, a pošta radi do 15. U najveću poštu na Karaburmi novac je kasnio satima, a pošta u Mirijevu penzije je dobila oko 11 časova, iako je trebalo u osam ujutro.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia