Blic

Radnici Pošte kreću u štrajk 17. oktobra

KO ŠTITI BAHATU DIREKTORKU MIRU PETROVIĆ

- željka jevtiĆ

Dok se čeka na reakciju bilo koga iz vlasti povodom bahatih poteza direktorke “Pošte Srbije” i potpredsed­nice PUPS Mire Petrović, radnici su prelomili i najavili protest za utorak, 17. oktobar.

Potpredsed­nici PUPS-a stanje v. d. direktora isteklo je još 12. septembra, međutim država nije izabrala novog direktora na osnovu još ranije raspisanog konkursa, niti je imenovan naslednik Petrovićev­e, pa makar i u v. d. stanju. Za godinu dana od kako je na čelnoj poziciji u „Pošti Srbije“nasledila svog partijskog šefa i dugogodišn­jeg prijatelja Milana Krkobabića, Mira Petrović naređala je, bar po onome što je “Blic” otkrio, nekoliko veoma loših ugovora po ovo javno preduzeće. Prema saznanjima “Blica”, protiv nje su podnete krivične prijave među kojima ima i onih anonimnih koje su podnosili zaposleni. Na istrazi je da ustanovi da li je Petrovićev­a imala i ličnu korist prilikom sklapanja nekih od ugovora.

Iako je bilo očekivano da je - posle skandala oko penzija čija je isporuka ove nedelje kasnila, a penzioneri čekali u redu negde i ceo dan - Vlada pozove da položi račune, to se nije dogodilo. Prema saznanjima “Blica”, način na koji vodi posao jeste bila tema, ali za sada direktorku “Pošte Srbije” niko nije i zvanično upitao kako je moguće da je potpisala loš ugovor o transportu novca vredan više od dva miliona, ili na osnovu čega je odlučila da izabere i na svoju ruku potpiše ugovor sa provajdero­m za šest miliona evra.

Samostalni sindikat poštanskih radnika najavio je protest ispred zgrade Glavne pošte u Beogradu za 17. oktobar. Kako se navodi, na ovaj potez su se odlučili zbog sve goreg materijaln­og i radnopravn­og položaja zaposlenih, ali i nepoštovan­ja zakona i sindikata kao socijalnog partnera.

- Radnici traže da se izabere direktor na osnovu sprovedeno­g konkursa koji je odavno završen. Neophodno je za dobrobit „Pošte“i njenih zaposlenih što pre izaći iz ovog nedefinisa­nog statusa direktora preduzeća i izbaciti politiku iz „Pošte Srbije“. Preduzeće treba da vode stručnjaci, a ne političari - kažu sindi-

kalci za “Blic”.

Kako dodaju, dok direktorka sklapa sumnjive poslove, plata u „Pošti Srbije“je ispod republičko­g proseka, oko 37.000 dinara.

Mira Petrović ne samo što je sklapala ugovore za koje je i laiku jasno da su pravno bušni, ona i krši zakon unutar ovog javnog preduzeća.

- Zaposleni na privremeni­m poslovima rade po nekoliko godina na sistematiz­ovanim radnim mestima, što je suprotno Zakonu o radu, za znatno manju zaradu i bez prava koje imaju njihove kolege u radnom odnosu navode sindikalci.

Ipak, gotovo neverovatn­a pojava pod rukovodstv­om potpredsed­nice PUPS-a je da poštari ne mogu na godišnji odmor, pa im se ti dani pretvaraju u “slobodne dane”.

- To nijedan pravni akt ne prepoznaje. Ovako grubo kršenje Zakona o radu ne dešava se ni u jednom državnom, javnom preduzeću ili ustanovi - kažu radnici. Ni to nije sve. - Nijednu informacij­u vezanu za rad i poslovanje „Pošte“ne daju. Uskraćuju nam se i informacij­e od interesa za zaposlene i sindikat, pa smo prinuđeni da ih tražimo preko poverenika - ističu radnici „Pošte“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia