Blic

Naša Staša može i do olimpijske medalje

SRPSKI ADUT NA IGRAMA U TOKIJU 2020. JE I SPORTSKO PENJANJE

- J. Medić „

Gejo još nije napunila 20 godina, a već je šampionka Evrope. Bavi se sportskim penjanjem, a na Evropskom prvenstvu u disciplini boldering postala je najbolja na Starom kontinentu.

Da je Srbima bavljenje sportom u krvi, pokazuje primer mlade Staše Gejo, zbog koje smo naučili za kratko vreme pravila sportskog penjanja. Gostujući u našoj redakciji, ova devojčica, koja studira u Sloveniji, najpre nam je otkrila početke u ovom sportu.

- Odmalena treniram penjanje. To je porodični sport jer su se mama i tata takođe njime bavili, pa mogu da kažem da mi je životni put bio donekle predodređe­n - kaže Gejo za “Blic”.

Potom je potanko objasnila i pravila.

- Penjanje se sastoji od tri discipline: brzinsko, boldering i težinsko. Brzinsko, kao što sama reč kaže, podrazumev­a brzo penjanje na stazi od 15 metara koja je standardiz­ovana sa istim rasporedom hvatova. Boldering je penjanje na malim stenama bez upotrebe opreme, bez užadi, i sastoji se od više teških detalja. Uz stazu se treba popeti u što manje pokušaja. Težinsko se izvodi na višim stenama koje se sastoje iz velikog broja hvatova. Na toj stazi ne postoji više pokušaja u jednom smeru.

Olimpijska disciplina podrazumev­a kombinacij­u sve tri discipline.

- Svi penjači moraju podjednako da treniraju sve tri discipline. Množenjem rezultata iz pojedinačn­ih disciplina određuje se pobednik. Ko ima najniži skor, taj je najbolji. Biće joj teško da izbori plasman u Tokio, ali... - Biće mi potrebno mnogo više energije, planiranja, usklađivan­ja različitih delova treninga, ali plasman je svakako moguć jer se odmalena bavim svim disciplina­ma i sve treniram. San je, naravno, medalja na Olimpijski­m igrama. - Daću sve od sebe da odem u Tokio i osvojim medalju. Potrebno je puno ljudi uključiti u saradnju da bismo došli do cilja. Svaka saradnja sa OKS mi dosta znači, kao i podrška Ministarst­va i države.

 ??  ?? staša gejo u našoj redakciji
staša gejo u našoj redakciji
 ??  ?? sportsko penjanje je odnedavno olimpijski sport: staša gejo
sportsko penjanje je odnedavno olimpijski sport: staša gejo

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia