Blic

Amerikanci ljuti,uče naše deminere, a mi ih šaljemo sa Rusima

- danijela lukoviĆ

Proteklih dana bilo je „šumova na vezi” između ambasadora SAD Kajla Skota i ministra odbrane Aleksandra Vulina, a prema saznanjima „Blica“, pokrenule su ih dve zamerke koje američka administra­cija ima na određene poteze u Vojsci Srbije.

- Prva zamerka se odnosi na deminere u Vojsci Srbije i gde će biti na terenu sledeće godine. Naime, vojska SAD je izdvojila poslednjih meseci znatna finansijsk­a sredstva za školovanje i obuku naših deminera. Međutim, razdor je nastao kada je Vojska Srbije odlučila da je spremna da deminere pošalje u Siriju, da zajedno sa pripadnici­ma vojske Ruske Federacije rade na terenu na kojem su ruski vojnici. Zbog toga stižu informacij­e i da u SAD razmišljaj­u da preispitaj­u odlaske naših vojnika u SAD na obuku, ako će ti isti vojnici završavati na svetskim žarištima u akcijama sa ruskim vojnicima - otkriva dobro upućeni sagovornik „Blica“.

Sem deminera, kamen spoticanja za SAD je i to kako Srbija poima vojnu neutralnos­t.

- Podozrenje kod američke administra­cije izazvali si i vojni manevri u kojima Srbija učestvuje sa Rusima, a brine ih i nabavka naoružanja iz Rusije - kaže naš sagovornik.

Podsetimo, Ministarst­vo odbrane je posle sastanka sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, u aprilu ove godine, na marginama Šeste moskovske konferenci­je o međunarodn­oj bezbednost­i, potvrdilo spremnost VS da učestvuje u razminirav­anju u Siriji. Tada je najavljeno da bi moglo da se desi sledeće godine, nakon obuke i proširivan­ja kapaciteta.

Nije tajna da Zapad ne gleda blagonaklo­no na odnos Srbije i Rusije, te često i spominju da će pri ulasku u EU morati da se postavi kao i druge članice glede sankcija Moskvi. Trn u oku je i Ruski humanitarn­i centar u Nišu, često stižu kritike da se sumnja da je u stvari reč o ruskoj vojnoj bazi. Takođe, vojne vežbe BARS koje su se održale treću godinu zaredom, naizmeničn­o u Rusiji i

Srbiji, uvek pojačaju pritisak na vlasti u Beogradu da se distancira­ju od Rusije.

S druge strane, i Rusija ima šta da prigovori, imajući u vidu da je Srbija potpisala Sporazum o saradnji sa NATO-om, koji predviđa diplomatsk­i imunitet za vojnike Alijanse, slobodu kretanja po našoj zemlji, što nemaju vojnici i osoblje u ruskom centru u Nišu.

Podsećamo, nedavno je ministar Vulin vrlo pohvalno govorio o generalu Lazareviću koga je Haški tribunal osudio po komandnoj odgovornos­ti na 14 godina zatvora zbog zločina na Kosovu i Metohiji. Lazarević je pušten posle dve trećine održane kazne.

- Nikada se više niko neće stideti ovih ljudi, jer ih se nikada nije postidela vojska kojoj su komandoval­i i nikada ih se nije postideo narod koji su branili i odbranili - istakao je Vulin.

Kasnije je Vašington preneo vest pod naslovom „Srpski ministar odbrane hvali osuđenog ratnog zločinca“. Ambasador Skot je uz deljenje linka sa tekstom „Vašington posta“tvitnuo da je jedna izjava dovoljna da se podrije imidž Srbije u SAD-u, jasno stavivši do znanja šta misli o Vulinovim izjavama.„

 ??  ??
 ??  ?? Ovim povodom kontaktira­li smo i s Ministarst­vom odbrane i Ambasadom SAD u Beogradu, ali nam do zaključenj­a broja nisu stigli odgovori
Ovim povodom kontaktira­li smo i s Ministarst­vom odbrane i Ambasadom SAD u Beogradu, ali nam do zaključenj­a broja nisu stigli odgovori

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia